Burgemeester Rob Bats op pad met met rode stempotlood.

Stemmen gaat anders dan anders: aantal vertrouwde stemlokalen dit jaar dicht vanwege corona

Burgemeester Rob Bats op pad met met rode stempotlood. Foto: Gemeente Steenwijkerland

Steenwijkerland - De Tweede Kamerverkiezingen die voor de deur staan zijn anders dan anders: het zijn verkiezingen in coronatijd en dus kunnen niet alle stemlocaties gebruikt worden. En dat valt niet bij iedereen goed. In dorpen als Eesveen en Dwarsgracht kan dit jaar dus niet gestemd worden; de bewoners dienen uit te wijken naar andere plaatsen in de omgeving.

In maart 2019 was het stemlokaal De Ontmoeting in Eesveen ook al niet voor iedereen toegankelijk: toen werd het met een toegangsdeur van 77 centimeter afgekeurd voor mensen in een rolstoel, waarop burgemeester Bats zei: „Dan haal en breng ik die mensen wel met een bakfiets!”

Geen Batsfiets

Dit jaar geen ‘Batsfiets’, want dat wordt een beetje te veel fietsen voor de burgemeester. Er kan deze verkiezingen namelijk helemaal niet gestemd worden in De Ontmoeting. Niemand uit Eesveen kan daar nu zijn stem uitbrengen. Vanwege corona zijn de eisen strenger en dat betekent dat er meer locaties zijn die voor deze verkiezingen zijn afgekeurd. Er kan evenmin gestemd worden in Kindcentrum Willem Alexander, Verzorgingshuis Nijenstede, Verzorgingshuis Zonnekamp, en Mixed Hockey Club, De Oerthe en Kinderopvang Speel@Home in Steenwijk, Scoutinggebouw (Tuk), Landstede Educatie (Vollenhove), Woonzorg Nieuw Clarenberg (Vollenhove) Verzorgingshuis Zonnewiede (Giethoorn), Dorpshuis Dwarsgracht (Giethoorn).

Geen ruimte gevonden

„Helaas is er geen ruimte gevonden in Eesveen waar corona-veilig kan worden gestemd”, laat Dorpsbelang Eesveen-De Bult weten. „We werken er hard aan als commissie Ontmoeting 2.0 om de volgende verkiezingen in ons nieuwe dorpshuis te kunnen doen. We komen dit jaar daar zeker op terug.”

Het besluit om de stemlocaties dit jaar aan te passen had wat beter gecommuniceerd kunnen worden, aldus Dorpsbelang. Het betreffende stuk is lastig terug te vinden op de gemeentelijke website.

‘Nu meer mensen naar drukkere gebieden zoals Steenwijk’

D66-fractievoorzitter Emmy Elgersma vindt het jammer dat Dorpsbelang Eesveen hier niet in geconsulteerd is en stelt hierover schriftelijke vragen aan het college van B&W. „Een gemiste kans. Wij vinden het wel heel tegenstrijdig zo. Je sluit kleine locaties (zgn. vanwege corona) en dan moeten meer mensen naar een stemlocatie in drukkere gebieden zoals Steenwijk. Je krijgt in absolute zin dus meer bewegingen en meer kans op besmettingen. Is daar wel over nagedacht? Wij denken van niet. Terwijl in Marle het kleinste stembureau van Nederland verplaatst kon worden naar een schuur, zijn de schuren in Eesveen en Dwarsgracht niet onderzocht. Dat vindt D66 jammer. Want stemmen is belangrijk voor onze democratie.”

‘Bestaande dorpscentra/ontmoetingscentra geschikt maken’

D66 wil er alles aan doen om stemmen mogelijk te maken en waar mogelijk bestaande dorpscentra/ontmoetingscentra geschikt te maken zodat inwoners onder alle omstandigheden hun stem daar uit kunnen brengen. De fractie vraagt het college daarvoor geld te reserveren in de nieuwe begroting.

Meer informatie over waar je kunt stemmen:

https://waarismijnstemlokaal.nl/s/Steenwijkerland