Sterk energie inkoopcollectief Business Club Steenwijkerland maakt nu het verschil

Veel bedrijven profiteren van de vastgelegde energieprijzen door de collectieve inkoop. Foto: Willem Braam

De Business Club Steenwijkerland organiseert collectieve inkoopdiensten voor haar leden. Denk hierbij aan de collectieve inkoop van afvalverwerking, elektriciteit en gas. En dat werpt nu zijn vruchten af, omdat energiecontracten zijn vastgelegd.

„Collectieve inkoop doen wij om twee redenen. Ten eerste om leden te ontzorgen, zij hoeven immers zelf de energiemarkt niet meer in de gaten te houden. Ten tweede willen wij leden hun contributie terug laten verdienen. Door het grote inkoopvolume kunnen wij vaak scherpere tarieven onderhandelen dan individuele ondernemers dat kunnen”, vertelt voorzitter Jurjen Helfrich.

„Het lukt ons al jarenlang om leden ruimschoots hun contributie terug te laten verdienen, maar in deze tijd maken wij echt een verschil. De tarieven voor gas en elektriciteit hebben wij namelijk grotendeels scherp vastgelegd. Ook voor 2023 bieden wij de aangesloten ondernemers zekerheid. Voor 2023 is de gasprijs voor 100% vastgelegd en de elektriciteitsprijs voor 45%”, licht Jurjen Helfrich verder toe.

Effect lokale bedrijfsleven

Deze collectieve inkoop heeft juist nu een groot effect op het lokale bedrijfsleven. Een aantal ondernemers aan het woord.

Directeur Han Evers van Rabo Theater De Meenthe: „Aansluiting bij het inkoopcollectief is de beste zet die we ooit hebben gedaan als Business Club Steenwijkerland. Waar andere theaters nu met 3x hogere energiekosten te maken krijgen, hebben wij dat nog niet. Aansluiting bij de Business Club is alle bedrijven van harte aan te bevelen. Zo maken we een verschil met elkaar.”

Gerben de Boer, directeur Kornelis Caps & Closures: „Namens de Business Club Steenwijkerland neem ik plaats in de werkgroep voor de collectieve inkoop van energie. Als ondernemers gezamenlijk bepalen wij namelijk de inkoopstrategie, die nu heel goed uit blijkt te pakken. Voor Kornelis Caps & Closures is het voordeel echt heel groot. Als wij niets hadden gedaan was onze energierekening 4 keer zo hoog geweest.”

Matthijs Post, eigenaar Laveno Metaalbewerking: „Wij willen onze kostprijs laag houden om concurrerend te blijven. Dat is in deze tijd al lastig genoeg, want in onze branche wordt eigenlijk alles duurder. De scherpe tarieven via het inkoopcollectief helpen ons om concurrerend te blijven.”

Sportverenigingen profiteren ook

Sinds mei vorig jaar kunnen ook sportverenigingen in Steenwijkerland zich aansluiten bij het sterke inkoopcollectief van de Business Club Steenwijkerland. Deze mogelijkheid werd de sportverenigingen geboden, omdat zij door corona te maken hadden met teruglopende kantine omzet en ledenaantallen. Martijn Strijker van vv d’Olde Veste ‘54 : „ De gasprijzen gaan door het dak. Dankzij het collectief zijn wij in staat om de kosten beheersbaar te houden en proberen wij daarmee zoveel als mogelijk de contributie te handhaven. Het collectief kan alleen werken wanneer we bij elkaar informatie brengen en halen, dit stelt ons in staat te anticiperen op sterk veranderende omgevingen. Dat het zo’n succes zou worden, dat had ik niet verwacht en daar ben ik dan ook erg trots op. Samen sta je sterk.”

Bedrijven nog niet aangesloten

Bedrijven die nog niet zijn aangesloten kunnen niet meer aansluiten voor de tarieven die door het collectief zijn vastgelegd. Door het succes hiervan zit dat collectieve contract inmiddels vol. Wel zijn er scherpe afspraken gemaakt over de marges voor energieleveranciers. Dit kan ook al snel 10-20 cent per kwh elektriciteit en 60-80 cent per m3 gas schelen. Ook kijkt BCS graag mee met de aanvullende kosten voor energie. Bijvoorbeeld energiebelasting, kosten netwerkbeheerder en aansluitwaarde. Via info@bcsteenwijkerland.nl kunnen bedrijven hun interesse kenbaar maken en een besparingsberekening aanvragen.

Nieuws

menu