Stichting Present presenteert manifest: ‘Iedereen kan Present zijn’

Het manifest is overhandigd aan wethouder Trijn Jongman.

Het manifest is overhandigd aan wethouder Trijn Jongman. Foto: Aangeleverde foto

Iedereen heeft wat te bieden, en ook iedereen heeft weleens hulp nodig. Toch zijn er veel vooroordelen rondom hulp geven en ontvangen merkt Stichting Present. De stichting wil bewustwording creëren en vooroordelen doorbreken.

Present heeft daarom een manifest gepresenteerd waarin zij oproept om vooroordelen te doorbreken. Dit manifest is vorige week overhandigd aan wethouder Trijn Jongman. ‘Iedereen kan Present zijn’ gelooft de stichting.

Van boodschappen doen voor de buurvrouw tijdens de pandemie tot het helpen van vluchtelingen. In de afgelopen periode zijn er veel mensen die zich voor ander hebben ingezet en er ook nu voor een ander zijn. Toch zijn er volgens Marieke Weijdema van Present Steenwijkerland ook veel vooroordelen over het geven en ontvangen van hulp, die het omzien naar elkaar in de weg staan. „We zien dat veel mensen graag iets willen doen voor een ander, maar vaak het gevoel hebben dat je alleen kan helpen als je overvloed aan tijd hebt of nog goed ter been bent. Terwijl we bij Present steeds weer zien dat iedereen wel iets kan doen juist door iets kleins zoals een kopje koffie drinken met iemand.”

Stichting Present als verbinder

Stichting Present heeft als doel om het omzien naar elkaar in Steenwijkerland te versterken. Dat doet zij door projecten te organiseren waarbij onder andere collega’s, scholieren en vriendengroepen zich, voor een dagdeel, inzetten voor mensen in Steenwijkerland die de hulp echt nodig hebben. Door het uitgebreide netwerk van Present onder zorg- en welzijnsorganisaties is er goed zicht op deze groep.

Iedereen kan Present zijn

Vanuit Present Nederland trok vorige week een ijscokar door Nederland langs allemaal Present-projecten, ook In Steenwijkerland. De ijscokar trok langs het allereerste Sociaal Tuinieren-project en een gezellig potje bingo bij dagbesteding InteraktContour. „Onder het genot van een heerlijk Present-ijsje smelten de vooroordelen weg en worden nieuwe overtuigingen gevormd, iedereen kan Present zijn”, denkt Marieke Weijdema „Kijk op de website presentsteenwijkerland.nl om te zien wat jij in jouw buurt allemaal kunt doen met jouw tijd, talent en enthousiasme om zo het verschil te maken en Present te zijn. Of waarmee jij met jouw bedrijf maatschappelijk betrokken kan zijn.”