Stikstofregels gelden ook voor evenementen: 'We pakken het serieus aan, maar het bloemencorso krijgen we niet stikstofneutraal'

De regels rond stikstofuitstoot heeft niet alleen gevolgen voor bijvoorbeeld boeren of woningbouw; ook evenementen krijgen er mee te maken. Organisatoren moeten een stikstofberekening aanleveren bij de provincie. Dat kan met name gevolgen hebben voor evenementen die in of rond Natura 2000-gebieden plaatsvinden, zoals de bloemencorso’s en gondelvaarten.

Evenementen, zoals het bloemencorso in Vollenhove, moeten aan de stikstofregels voldoen.

Evenementen, zoals het bloemencorso in Vollenhove, moeten aan de stikstofregels voldoen. Archieffoto Frens Jansen

Afgelopen dinsdag was er een bijeenkomst voor de organisatoren van evenementen over deze vergunningen. De gemeente legde daar uit waar de evenementen mee te maken krijgen. Wie iets wil ondernemen waar stikstof bij vrijkomt dat in een Natura 2000-gebied kan terechtkomen, heeft hiervoor een vergunning nodig volgens de Wet natuurbescherming (Wnb). Dat kan gaan over de aanleg van een weg, het uitbreiden van een veehouderij, woningbouw en dus ook over evenementen. Vaak is het de provincie die dan de vergunning verleent. Een evenement dat geen stikstofberekening heeft aangeleverd, loopt het risico dat er een rechtszaak wordt aangespannen tegen de organisatie.

Wat valt er onder de berekening

Nieuws

menu