Taart van de Week voor de drie helden uit Blokzijl

Hier zijn ze nog een keer: de helden Jorn Mondria, Bjarne Stap en Michiel Klarenbeek. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door De Bakker Steenstra aan de Markt 48 en het Steenwijkerdiep 29 te Steenwijk gaat deze week naar de drie 21-jarige helden van Blokzijl: Michiel Klarenbeek, Jorn Mondria uit Blokzijl en Bjarne Stap uit Marknesse.

Deze drie jonge vrienden hebben op 17 december een bejaarde bewoner uit zijn brandende huis aan de Bierkade gered. Toen zij iets aan het eten waren in De Halte, hoorden zij van de brand en renden zij daarheen. Aangekomen bij de Bierkade zagen de rook uit het bovenraam komen en vertelde de bewoonster dat haar man nog boven was en niet naar beneden kon. Michiel, Jorn en Bjarne bedachten zich geen moment en gingen gewapend met brandblussers naar binnen, haalden boven de man uit zijn bed en tilden hem de trap af. Bjarne tilde hem, Jorn hield de benen van de man vast zodat ze nergens achter bleven haken en Michiel had de man bij de schouders vast. „Ik had zoveel kracht gezet dat ik bij de laatste traptree geen adem meer had”, zegt Bjarne. „Jorn heeft de man toen van me overgenomen.” Ondertussen had Bjarne’s vriendin, Noëlle van Dijk uit Belt-Schutsloot, de brandweer en ambulance gebeld. De ambulance heeft de man meegenomen voor verder onderzoek.

„We hadden geen keuze, het moest gewoon gebeuren,” verklaarde het drietal na afloop. „Maar het is niet iets dat je nog eens wil meemaken. Zo benauwend, je krijgt geen lucht meer.” Burgemeester Rob Bats roemde hun moedige optreden en noemde Michiel, Jorn en Bjarne ‘de helden van het weekend’. „Een ander willen helpen is niet altijd vanzelfsprekend. Deze drie vrienden laten zien hoe noaberschap eruit ziet: direct aan de slag en helpen,” aldus de burgemeester. Diverse lezers van deze krant tipten de redactie om Michiel, Jorn en Bjarne de Taart van de Week te geven en gelukkig vond het heldhalftige drietal dat superleuk!

Nieuws

Meest gelezen