Taart van de Week voor de mannen van de begraafplaats Baarlo

Johan van Dalen reikt de taart uit aan de groep vrijwilligers. Rechts de buurman die de klok luidt.

Johan van Dalen reikt de taart uit aan de groep vrijwilligers. Rechts de buurman die de klok luidt. Foto: Sieb van der Laan

De Taart van de Week, beschikbaar gesteld door De Bakker Steenstra aan de Markt 48 en het Steenwijkerdiep 29 te Steenwijk gaat deze week naar de mannen die het hele jaar door de eeuwenoude begraafplaats Baarlo onderhouden.

Op zaterdag 4 december heeft een groep de begraafplaats winterklaar gemaakt. „Dat was al voor de derde keer na de zomer,” vertelt Steven de Jonge. „Er is zo machtig veel blad gevallen dat we het niet in één keer konden doen. Bovendien moet de begraafplaats altijd redelijk bladvrij blijven, want er kan zomaar een telefoontje komen dat er iemand begraven moet worden.” De begraafplaats is gelegen nabij de klok, die dan ook door één van hen, wordt geluid.

De vrijwilligersgroep is het hele jaar door bezig met de algemeen onderhoud aan de begraafplaats. „We maaien het gras, snoeien, houden de omgeving van de graven onkruidvrij, ruimen het blad op en straks is de begraafplaats weer wit van de sneeuwklokjes. Verder is er soms een grafsteen verzakt die bijgewerkt moet worden, dat soort dingen.” Steven de Jonge gaat zelf 2 of 3 keer per week even kijken wat er hoognodig moet gebeuren.

In tegenstelling tot de begraafplaats in Blokzijl, is de begraafplaats in Baarlo niet van de gemeente Steenwijkerland, maar van de Protestantse kerk. Voorzitter van het college van kerkrentmeesters Johan van Dalen reikte de taart uit aan de groep vrijwilligers die druk in de weer waren met de bladharken.