Ties en Janny Doze bezorgen voor de laatste keer de krant: 'Altijd met plezier gedaan'

Ties en Janny Doze.

Ties en Janny Doze. Foto: Wilbert Bijzitter

Vandaag (vrijdag) brengen ze voor het laatst de Opregte Steenwijker Courant rond: Janny (68) en Ties (72) Doze. Drie keer in de week stapten de Gietersen op de fiets om de kranten te bezorgen in Giethoorn-noord. Met hun gezin hebben ze dat maar liefst 30 jaar gedaan. Ze stoppen vanwege gezondheidsredenen, niet omdat de lol er af is. „We hebben het altijd leuk werk gevonden”.

Het begon allemaal met oudste zoon Paul (nu 44), toen die op 14-jarige leeftijd begon met kranten bezorgen. „Wij hebben altijd gezegd: als ouders moet je erachter staan. Want als hij een keer niet kon of wat voor reden ook zorgden wij dat we hem konden vervangen.” Toen Paul in Zwolle naar school ging, nam jongere broer Rob de krantenwijk over. En toen ook hij vervolgonderwijs ging volgen en niet meer dagelijks in Giethoorn te vinden was, namen Ties en Janny het over. En op hun beurt werden zij weer geholpen door de kleinkinderen, als die op bezoek kwamen.

Tekst gaat onder foto verder

„We hebben altijd dezelfde route gedaan. Het zal raar aankomen maandag dat we het niet meer hoeven doen… het is leuk, omdat je onderweg altijd mensen spreekt”, vertelt Janny. „Ook vragen toeristen ons vaak de weg naar de bootjes bijvoorbeeld. Je ziet ook wel eens gekke dingen: zo ontdekte Ties een keer benzinetanks van een buitenboordmotor in de sloot…. Dat hebben we toen doorgegeven aan de politie en bleek om diefstal te gaan!”


Er is nog geen opvolger voor de familie Doze; wie het leuk lijkt om kranten te bezorgen kan mailen naar: ndccontactnieuwsbladen@ndcmediagroep.nl.