Toerist geniet volop van superrustig Giethoorn

Tientallen bootjes liggen rustig te dobberen aan de waterkant van het Binnenpad in Giethoorn. De meeste vaartuigen komen woensdag ook niet van hun ligplaats af. De verhuurders van de bootjes en rondvaartboten proberen nog wel zoveel mogelijk dagtoeristen te verleiden om een tochtje te maken over de Gieterse grachten en wieden, maar massale belangstelling om in een fluisterbootje een uurtje of langer te varen is deze zomer allerminst vanzelfsprekend.

Gabriella Esselbrugge van Hotel De dames van de Jonge met Chinese gasten.

Gabriella Esselbrugge van Hotel De dames van de Jonge met Chinese gasten. Foto: Wilbert Bijzitter

Het is rustig in het bekendste waterdorp van Nederland, veel te rustig, vinden de Gieterse ondernemers die hun brood met de vakantieduiten van de toerist moeten verdienen.

Die ongekende rust blijkt echter voor de recreant, die Giethoorn voor een dagje aandoet, een verademing. „Meneer, ik vind de rust heerlijk, als het bomvol was geweest waren wij niet gekomen”, zegt Arie van Dam, terwijl echtgenote Nel instemmend knikt. Ze staan al een week op een camping in de buurt en vermaken zich prima. Het echtpaar uit Culemborg verheugt zich al op de tweede week van hun verblijf in deze omgeving.

Het paar heeft net een rondvaart gemaakt en zijn uitermate te spreken over de bootsman die tekst en uitleg gaf over al het bijzonders dat Giethoorn en omgeving te bieden heeft. „En het ziet er allemaal zo keurig verzorgd uit hier in het dorp”, vindt Nel. „Wij zijn ook liefhebbers van hortensia’s. Elk jaar rijden we langs de Utrechtse Vecht waar er heel veel bloeien, maar in Giethoorn hebben wij er nu ook veel gezien. Schitterend hoor”, klinkt het enthousiast uit haar mond.

Ook Ton en Helène Donderwinkel uit Doetinchem, die net in Giethoorn zijn aangekomen, ervaren de rust als ‘superprettig’. Ze zijn een keer eerder in Giethoorn geweest, toen nog met hun ‘jongens’. „We moesten destijds van tevoren een bootje reserveren. Dat was maar goed ook dat we dat toen hebben gedaan, anders hadden we door de drukte geen boot meer gekregen”, herinneren ze zich van hun dagje uit van enkele jaren geleden. Ze logeren in de omgeving en wilden toch weer naar een dag naar Giethoorn waar het nu ‘superrustig’ is.

Geen botsende bootjes

Waar je in voorgaande jaren in het hoogseizoen over ‘de koppen’ kon lopen op de Gieterse boulevards bieden de paden en rustieke bruggetjes nu een totaal andere aanblik. Er flaneren weliswaar nog honderden vakantiegangers langs de grachten, van een gigantische drukte is echter geen sprake. Ook op het water glijden de fluisterbootjes nu in een zee van ruimte langzaam voorbij. Filevaren en botsende bootjes zijn uit het grachtenbeeld verdwenen.

Hebben de dagjestoeristen goede luim omdat het relaxed toeven is in Giethoorn, Jolanda Hopman van rondvaartbedrijf/restaurant het Zwaantje is in mineur over de ongekende rust op het water en in het dorp. „Het is flut”, moppert ze, terwijl ze nijdig aan haar sigaret trekt op het buitenterras van het restaurant. Er is volgens haar ook zo vaak geroepen en geschreven dat het zo verschrikkelijk druk in Giethoorn zou zijn. „Daarom blijven de mensen ook weg”, klaagt de Gieterse. „Vorig jaar”, vervolgt Hopman, „was het in de bouwvakvakantie echt wel druk, maar we hadden toen ook geluk met het weer. Dat is nu anders. Afgelopen zondag werd slecht weer voorspeld en toen bleven de toeristen ook weg.”

Doorkabbelen

Ruim vijftig boten en zes rondvaartboten heeft het Zwaantje in de vaart, alleen zijn op dit moment veel boten ‘in de remise’. „We hebben zelfs twee rondvaartboten die nog steeds in de loods liggen en er niet uit hoeven. En wat de verhuur van de bootjes betreft kabbelt het wel door hoor”, zegt Hopman, die al zo’n 30 jaar aan het Zwaantje verbonden is.

Dat in de afgelopen jaren in Giethoorn Aziaten de grootste groep toeristen waren, berust volgens haar op een hardnekkig misverstand. „Nee hoor,” weerlegt zij die veronderstelling, „dat zijn toch echt de Duitsers. Die vormen de grootste groep. Nu zie je voornamelijk de Hollanders. Dat is leuk en aardig, maar die geven hier lang niet zoveel uit als de Duitsers.” Volgens Hopman is duidelijk te zien dat de mensen door de coronacrisis voorzichtig blijven. „Ze zitten vooral buiten op het terras, binnen veel minder. Gisteren was ik in Hindeloopen, daar was de situatie anders, de terrassen zaten er vol en de haven lag ook vol.”

De Gieterse onderneemster heeft nog wel een suggestie om de drukte in goede banen te leiden. „In Dubrovnik, Kroatië, bijvoorbeeld kun je niet zomaar meer onaangekondigd met een touringcar vol toeristen komen aanwaaien om vervolgens de passagiers voor een uurtje te ‘dumpen’. Je moet nu van tevoren aanmelden dat je komt. Zou ook iets voor Giethoorn kunnen zijn, eigenlijk voor elke toeristische plaats.”

‘We missen de Duitsers’

Miriam Slomp, eigenaresse van hotel brasserie De Pergola, spreekt van een ‘rare zomer’. „Het is nu rustig, ook met de dagjestoeristen. De Duitsers missen we. We hebben veel annuleringen gehad van Duitsers. Het loopt momenteel weer aardig vol met Nederlandse gasten, maar boekingen voor het najaar heb ik nog niet. Het is een heel raar jaar”, verzucht Slomp. „We hebben acht maanden in een lockdown gezeten, we moeten het nu in deze maanden verdienen. De bedrijfsvoering moeten we er op aanpassen. Ik lig er wel eens wakker van.” Ze zegt dat Giethoorn ook veel last heeft gehad van de verhalen over de enorme drukte in het dorp. „Aan de andere kant, de gasten vinden het heerlijk dat het rustiger is. Ze kunnen nu alles zien en doen”, zeggen ze.

Wie niet wakker ligt van het uitblijven van toeristen als gevolg van het vermaledijde coronavirus is Gabriella Esselbrugge van hotel-restaurant De Dames van de Jonge. Voor het geval helemaal de klad in het toerisme en dus ook de hotelbezetting komt zegt zij een plan B te hebben en eventueel ook nog wel een plan C. Esselbrugge is overigens de aanjager van de toeristenstroom uit China, die een aantal jaren geleden op gang kwam. Maar zij heeft zich ook ingespannen om gasten uit Japan en het Midden-Oosten te verleiden Giethoorn met een bezoek te vereren.

Chinezen komen graag en in groten getale naar Giethoorn, alleen is het dit jaar vanwege de coronacrisis gedaan met een gestage stroom toeristen uit China. Er komen nog wel Aziaten naar Giethoorn, maar die zijn voornamelijk afkomstig uit Chinese gemeenschappen in Europa. Vaak gaat het om jonge hoger opgeleiden. „Giethoorn is een plaats waar je geweest moet zijn”, is een belangrijke drijfveer voor deze internationale gasten om naar Overijssel af te reizen.

‘De Chinezen vinden het platteland fantastisch’

Esselbrugges marketingstrategie richt zich vooral op een wat langer verblijf van de internationale gasten in het Overijsselse waterdorp en daarin is zij in de afgelopen jaren wonderwel geslaagd. „De Chinezen vinden het platteland fantastisch met de rust, de boerderijen en het feit dat het hier zo mooi plat is. Deze omgeving past wel bij het ideaalbeeld dat zij hebben van het platteland”, vertelt de rap van de tongriem gesneden Esselbrugge. „Deze gasten willen ook meer van de cultuur hier beleven.”

Onder de huidige omstandigheden met de beperkingen door corona is het voor Esselbrugge ook een kwestie van ‘even terugschakelen’. Daarin ziet zij ook weer een uitdaging. „Spannend om te doen.” Want ook De Dames van de Jonge heeft te maken met annuleringen als gevolg van coronaperikelen. „Vooral uit de omringende landen. Dat wordt wel weer opgevuld met bijvoorbeeld lastminuteboekingen, maar dat is vaak niet te voorspellen”, stelt de hotelier.