Toneelstuk 'Schrijven aan een dode?' : een voorstelling over de impact van oorlog

Het stuk 'Schrijven aan een dode?' is 23 september te zien in Oldemarkt.

Het stuk 'Schrijven aan een dode?' is 23 september te zien in Oldemarkt. Foto: Theater Oostzijde

Schrijven aan een dode? Dat is de titel van het stuk dat op 23 september wordt gespeeld in de achtertuin van het markante trapgevelhuis aan de Hoofdstraat 96 in Oldemarkt. Het is een voorstelling over trauma, liefde en aardappelen, door Theatergroep Oostzijde.

Het stuk wordt gespeeld door Janne IJmker en Wendi Koster. Zij namen als basis voor het verhaal de geschiedenis van hun oma die het flink te stellen had met opa. Hij kwam mentaal beschadigd terug uit krijgsgevangenschap na de gevechten in mei 1940 op de Grebbeberg. Met deze eigen geschiedenis is het een intieme en persoonlijke voorstelling geworden.

‘Schrijven aan een dode?’ is een voorstelling over de impact van oorlog. Opnieuw is er sprake van een oorlog. Oekraïense soldaten gaan dapper de oorlog in, maar hoe komen ze thuis? Nog steeds keren er soldaten met trauma’s terug van hun missie.

De bewoners van het huis aan de Hoofdstraat, Annemarie Stallinga en Erik Jan Paulus, maken van het pand een plek om te delen. „Wij geloven dat het in deze hectische tijd belangrijk is om in het moment te leven. Daarom verwelkomen we creatieve, authentieke mensen die behoefte hebben aan een inspirerende, serene omgeving om bij ons thuis vanuit de rust hun verhaal te delen”, zegt Annemarie Stallinga. Nu stellen zij hun achtertuin open voor de bezoekers.

Kaarten voor de voorstelling ‘Schrijven aan een dode?’ kunnen besteld worden via het mailadres erikjanpaulus@hotmail.com en kosten € 15,-. De tuin gaat op 23 september open om 19.30 uur.