'Trapgeveltjeshuis' in Oldemarkt in de race voor Erfgoedsterren van Het Oversticht

Het trapgeveltjeshuis is centraal gelegen, midden in het dorp aan de Hoofdstraat, ter hoogte van twee andere rijksmonumenten (beide kerken). foto: Annemarie Stallinga

Een markante trapgevel in Oldemarkt is in de race voor Erfgoedsterren van Het Oversticht.

Oude gebouwen, landschappen en historische plekken bieden vaak unieke kansen voor nieuwe initiatieven. Ze maken de omgeving prettig, mooi en zitten vol verhalen uit het verleden. Door deze gebouwen, plekken en verhalen te verbinden aan plannen van nu ervaar je nog krachtiger wat de waarde van ons Overijsselse erfgoed is. Om dat te laten zien is er Erfgoed Sterren, een wedstrijd voor iedereen die de verbinding legt tussen de uitdagingen waar we vandaag voor staan en erfgoed.

Trotse eigenaren

Sinds mei 2021 zijn de indieners van het plan ‘Een plek om te delen! Oldemarkt’ de trotse eigenaren van een rijksmonument in de Kop van Overijssel. Dit markante trapgeveltjespand is gebouwd in 1637 en is hét beeldmerk van Oldemarkt. Het heeft in haar rijke verleden veel (maatschappelijke) functies gehad en is de laatste jaren als woning en deels als winkel gebruikt. De familie Muurlink had grote invloed in de gemeenschap en de sociale cohesie werd in het pand versterkt.

Collectief eigendom maken

Het is centraal gelegen, midden in het dorp aan de Hoofdstraat, ter hoogte van twee andere rijksmonumenten (beide kerken). Het pand (1250m2) is omgeven door 750m2 buitenruimte. Tegen de achterkant van het pand staat een boerderij aangebouwd, een oude deel met een heel aantal originele elementen uit vroeger tijden. De plannenmakers willen dit geheel graag weer collectief eigendom maken en daarmee een centrale(re) plek geven. Ook willen ze onderzoeken welke sociale functie het pand kan gaan bekleden met in ogenschouw het roemrijke verleden én de wensen van de gemeenschap. Het trapgeveltjeshuis in Oldemarkt, een plek om te delen!

Meer informatie: https://hetoversticht.nl/projecten/52/kapitaal-voor-ons-allemaal-erfgoed-sterren .

Deelnemers in de categorie Sociale Kwaliteit: https://hetoversticht.nl/stemactie/4/stemmen .

Onze pitch: https://youtu.be/-q8Rd4KR6a8


Nieuws

menu