Turntrainster Suzanne Ringsma slaat na 32 jaar een nieuwe richting in en wordt rijinstructeur. 'De sfeer was altijd fijn'

Suzanne Ringsma over deze foto: 'Dit is een van de hoogtepunten: Mijn team werd Oost Nederlands kampioen met de acro! Blijdschap, verbondenheid, liefde: alles zit in deze foto. Een dikke knuffel van mij, de trotse trainster van dit mooie team! Foto: eigen foto

Op 1 januari 2021 stopte trainster Suzanne Ringsma (48) uit Steenwijk bij SV GiethoornSE, maar een officieel afscheid zat er vanwege corona de afgelopen periode niet in. Maandag 14 juni gaat dat eindelijk gebeuren. Suzanne heeft ruim 32 jaar diverse lessen, turnen (recreatie en selectie) en acro ( recreatie en selectie) bij de vereniging gegeven. SV GiethoornSE wil haar hiervoor hartelijk bedanken. Wie haar graag coronaproof wil komen uitzwaaien kan daarvoor vandaag van 17.30-18.30 uur terecht in ’t Kulturhus in Giethoorn. Bij haar andere vereniging, Advendo in Steenwijk, nam ze al eerder afscheid.

Vraag 1: Ruim 32 jaar heb je diverse lessen turnen( recreatie en selectie) en acro verzorgd bij sv Giethoorn SE. Hoe ben je destijds bij de club verzeild geraakt?

„Ik ben vroeger bij ADVENDO in Steenwijk begonnen. Maar toen zochten ze een trainster in Giethoorn. Dat heb ik toen gedaan, leuke bijkomstigheid was dat ik samen met mijn vriendin kon lesgeven. Dus de lessen waren dan ook altijd erg gezellig.

Ik ben als 8- jarig meisje begonnen te turnen, als snel mocht ik naar de selectie wat ik natuurlijk helemaal geweldig vond. Op zijn meest turnde ik 10 uur in de week. Ik heb dit altijd met veel plezier gedaan!”


Vraag 2: Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

„Samen met een vriendin de cursus VLG {verenigingsleidster gymnastiek} gevolgd. En toen begon op 16 jarige leeftijd het lesgeven. De eerste uurtjes zelfstandig waren de kleuters. Super leuk! Maar al snel volgden er meer uren. Extra diploma’s werden gehaald, jury cursus.. alles wilde ik hebben. Het smaakte naar meer! Freerunning werd opgezet door mij en later namen de stagiares die lessen over. Op een gegeven moment stond ik 25 uur per week les te geven. Maar toen ik zelf kinderen kreeg wilde in minder uren werken.. ik wilde de kids ook af en toe zelf naar bed brengen. Want het is een mooi beroep maar veelal in de avond uren.”


Vraag 3: Wat ga je nu doen?

Toen de kinderen wat ouder werden kwamen er geleidelijk aan weer wat uurtje bij. Maar er bleef 1 ding knagen… autorijles... Mijn vader had vroeger een autorijschool en ik zou bij hem gaan werken. Maar helaas is dat niet gelukt. Hij overleed plotseling en veel te vroeg. Toen werd die droom voor mij om dat te gaan doen een stap teveel. Maar nu is het 16 jaar geleden dat mijn vader overleed en ineens wilde ik het toch proberen! Dus aan de studie. Mijn stage en werkplek had ik vlot voor elkaar, bij autorijschool Kruidhof in Nieuwleusen. Maar ik moest stage gaan lopen en dan ook nog lesgeven in de gymzaal...

Ik vond alles de laatste tijd steeds zwaarder worden in de gymzaal.. Tja, we worden er niet jonger op natuurlijk, dus ik ging bij de verenigingen mijn ontslag indienen. Dat kwam iedereen wel rouw op hun dak vallen… 32 jaar dezelfde trainster…dus ineens zoeken naar vervanging.


Vraag 4: Wat maakt de turnsport zo leuk dat je dit zo lang hebt gedaan?

„De kinderen in de gymzaal waren mijn alles... Ik kon zo genieten van ze. Ik had een band met mijn groepen, dat is echt wel iets wat zeer deed toen ik ontslag nam. Het is van kleins af aan mijn sport geweest. Altijd met plezier gedaan. Ik vond dat je met plezier in je les meer kon bereiken. En dus was de sfeer altijd fijn!”


Vraag 5: Blijf je wel betrokken bij de club?

„Ik blijf nog wel betrokken bij de vereniging. Zo ga ik woensdag 16 en 23 juni Melissa helpen bij de dans audities. En als ze me nodig hebben voor inval, als ik kan ben ik er.”


Nieuws

menu