Turnwedstrijd op afstand beoordeeld: 'mamaaaa, ik heb een medaille!'

Trainster Moniek Wisman besloot om bij iedereen de medailles thuis te brengen, want anders moest er wel heel lang gewacht worden op de uitslag. Foto: aangeleverde foto

Omdat de turnsters van Sport Vereent Oldemarkt en Advendo Steenwijk door corona steeds niet konden meedoen aan wedstrijden hebben de trainsters van de verenigingen de turnsters op film vastgelegd zodat de jury de oefeningen thuis kon beoordelen. Deze onderlinge wedstrijd op film was voor de turnsters, trainsters en jury een bijzondere ervaring. Op deze bijzondere manier was het toch mogelijk om iedereen coronaproof een wedstrijd te laten turnen.

Met de juryrapporten, diploma’s en vaantjes onder de arm heeft trainster Moniek Wisman de uitslagen bij de deelneemster in de brievenbus gedaan. Bij de medaillewinnaars heeft ze ook nog even aangebeld om de prijs persoonlijk te overhandigen. Bij het weggaan hoorde Moniek vaak een schreeuw: „mamaaaa, ik heb een medialle.” Het was een hele rondreis langs alle deelnemers. Wisman ging van Steenwijk, naar Tuk, Steenwijkerwold, de Basse, Paasloo, Oldemarkt, Blankenham, Kuinre, Blesdijke, de Blesse, Steggerda, Willemsoord, Wilhelminaoord, Frederiksoord, Onna, Zuidveen en Giethoorn.

Filmen

De trainsters van Sport Vereent Oldemarkt en Advendo Steenwijk kwamen op het idee om de wedstrijdoefeningen te filmen in december 2020, nadat de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) de turnwedstrijden afgelastte vanwege de coronamaatregelen. Net toen de trainsters wilden gaan filmen werd de lockdown afgekondigd en gingen de opnames toen niet door.

Het afgelopen jaar hebben de turnsters van Sport Vereent Oldemarkt en Advendo Steenwijk wel kunnen trainen. Eerst buiten, in sportpark de Groene Long in Steenwijk en het Freerunpark in Paasloo, later ook weer binnen. Een klein aantal turnsters kon meedoen aan een van de wedstrijden van de KNGU, maar de meesten vielen buiten de boot.

Op tijd

Opnieuw werden wedstrijden afgelast en mocht er ’s avonds niet meer worden gesport. Voor de trainsters was dit aanleiding om direct de vier oefeningen die normaal tijdens een wedstrijd moeten worden geturnd, vast te leggen met de filmcamera. Dat was net op tijd, want op de dag dat de laatste opnames werden gemaakt, werd weer een lockdown afgekondigd.

Voor alle 43 deelneemsters van de twee wedstrijdgroepen van de turnverenigingen was het een opluchting dat de opnames dit keer op tijd klaar waren. De juryleden hebben de afgelopen twee weken gebruikt om alle vier de oefeningen van de turnsters te bekijken en te beoordelen. Voor hen was het ook een nieuwe gewaarwording om thuis, van achter een laptop punten te geven in plaats van in een sporthal.

De uitslagen

De uitslag bij de bovenbouw was als volgt: supplement D/E 1: Keira Jansen en 2. Demi Koning. Supplement F 1.Cathi Herijgers, 2 Silke Timmerman en 3. Eline de Haan. Supplement G/H 1. Ilse Bosma, 2. Sharon Veldhoen en 3. Naomi van Essen.

De uitslag bij de middenbouw: niveau 4 een gedeelde eerste plaats voor Fleur Bergsma en Sanne Steenbergen. Niveau 5; ook hier was een gedeelde eerste plaats voor Elsa de Vries en Sofie Bosma, 2. Tess Langeveld, 3. Jalou van Leeuwen en op de vierde plaats Marieke Vink. Bij niveau 6 ging het goud naar Jennova de Mos, 2. Joanne Bosma, 3. Jolene de Graaf, 4 Hannah Doorn en vijfde werd Noor Hof. In niveau 7 ging het goud naar Isa ter Wal, het zilver naar Yrsa Zoer en het brons naar Melody Tromp.

Nieuws

menu