UNESCO stelt besluit over werelderfgoedstatus voor Frederiksoord, Veenhuizen en Wilhelminaoord uit tot maandag. 'Geen zorgen, je kunt er honderd procent vanuit gaan dat het doorgaat'

In een geïmproviseerde studio in Museum De Proefkolonie in Frederiksoord vond een live uitzending plaats onder leiding van Andries Ophof.

In een geïmproviseerde studio in Museum De Proefkolonie in Frederiksoord vond een live uitzending plaats onder leiding van Andries Ophof.

De UNESCO heeft de beslissing over de erkenning van een aantal projecten als Werelderfgoed, waaronder de Koloniën van Weldadigheid, uitgesteld tot maandag. De bespreking van de andere projecten nam meer tijd in beslag dan gedacht.

Vergadering liep uren achter op schema

De online vergadering van UNESCO liep uren achter op schema. Omdat deelnemers aan de vergadering over de hele wereld - en dus in verschillende tijdszones zitten - was voorzitter Tian Xuejun streng over de afgesproken eindtijd.

Een uurtje langer doorgaan, wat in eerste instantie nog boven de markt hing, zat er niet in. Stipt om 15.30 uur sloot hij de vergadering en kondigde aan maandag verder te gaan.

Even omschakelen

In een geïmproviseerde studio in Museum De Proefkolonie in Frederiksoord werd een live uitzending gehouden onder leiding van Andries Ophof, met gasten als Wil Schackmann, Minne Wiersma, Rikus Jager en Jose Jansen. Het was even omschakelen toen bleek dat het besluit over de toekenning van de werelderfgoedstatus van Unesco aan de Koloniën Van Weldadigheid deze zondag niet zou vallen.

Ver in de middag werden de ‘hertenstenen’ (een soort menhirs met inscripties van herten) uit het bronzen tijdperk in Mongolië door de vergadering erkend als werelderfgoed.

Daarna viel een besluit over een aantal projecten in Spanje en werden nog een aantal formaliteiten afgerond. Vervolgens wenste Tian aanwezigen ‘a good rest’ (een goede rust) en sloot de vergadering.

Maandag staan een project uit Turkije, de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Amsterdam en een gezamenlijk project van Oostenrijk, Duitsland en Hongarije op de agenda. En pas dáárna zijn de Koloniën aan de beurt.

Zorgen hoeven we ons echter niet te maken, zei oud-burgemeester Hans van der Laan van Noordenveld. ,,Je kunt er honderd procent vanuit gaan dat het doorgaat.’‘