Uit tellingen blijkt een betere spreiding van de drukte dankzij openen terrassen. Van burgemeester Bats mogen ze in Steenwijkerland wel open: 'Voorstander van versoepelingen'

Burgemeester Rob Bats. Foto: archief Wilbert Bijzitter

Burgemeester Rob Bats van Steenwijkerland pleitte eerder deze week al de terrassen in de horeca weer te openen. Hij kijkt vooral naar een betere regulering van de drukte.

Hij sluit zich daarbij nadrukkelijk aan bij andere burgemeesters die aangeven voor opening van de terrassen.

Betere regulering

„Ik ben altijd al een voorstander geweest van versoepeling of aanpassing van de coronaregels als hiermee een betere regulering van de drukte mogelijk is”, aldus Bats. „Dat heb ik onder meer gedaan bij het carbidschieten tijdens de jaarwisseling. Ook met het oog op het komend toeristisch seizoen pleit ik voor de opening van terrassen in de horeca. Ik ben het eens met de opvatting van veel van mijn collega’s dat we hiermee de drukte in de openbare ruimte beter kunnen reguleren. Sterker nog, telling van het aantal bezoekers in Giethoorn afgelopen zomer heeft dit uitgewezen.”

Telling met Pinksteren

De tellingen van het aantal bezoekers zijn gehouden op Eerste en Tweede Pinksterdag in 2020. Daarbij waren op Eerste Pinksterdag de terrassen gesloten, terwijl op Tweede Pinksterdag (toen op 1 juni) de terrassen open mochten. Bats: „Ondernemers en toezichthouders die wij destijds hebben gevraagd gaven aan dat zij het op Eerste Pinksterdag in Giethoorn drukker vonden dan op Tweede Pinksterdag.”

Betere spreiding

Op de eerste Pinksterdag waren de paden voller, terwijl mensen in de bermen zaten met opgehaald eten om te consumeren. „Toch bleek uit de tellingen dat op Tweede Pinksterdag meer bezoekers in Giethoorn waren dan op Eerste Pinksterdag. Naar aanleiding hiervan constateer ik dan ook dat opvangcapaciteit in de horeca voor een betere spreiding van de drukte zorgt. Reden temeer om de terrassen in de horeca te openen waardoor een meer coronaveilige omgeving gecreëerd kan worden.”