Uitdagingen bespreken onder het genot van een biertje. Jonge boeren en boerinnen van Agrarisch Jongeren Kontakt IJsselham en Steenwijk in gesprek in Café De Karre in Tuk

De bijeenkomst van de jonge boeren in Café de Karre werd goed bezocht. Coen van den Hengel

Het mocht buiten dan winters koud zijn, binnen is de sfeer levendig en gezellig in Café De Karre in Tuk. Zo’n 70 jonge boeren en boerinnen, aangesloten bij het Agrarisch Jongeren kontakt IJsselham en de Jongeren Agrarisch Steenwijk, hadden maandagavond de kou getrotseerd om meer te weten te komen over de actuele zaken in de agrarische sector.

De jongeren wilden meer weten over de actuele zaken in de agrarische sector. Hun agrarische sector. Want als één ding wel duidelijk werd deze avond, is het dat het platteland bruist van jonge mensen die graag verder willen in het vakgebied waar ze zich zo in thuis voelen. Hoewel melkveehouder zijn een relatief individualistisch beroep is, werd het besef gedeeld dat de jongeren samen de schouders eronder moeten zetten. Zodat zij ook in de toekomst nog kunnen blijven doen wat ze zo graag doen, namelijk boeren.

Dat niet alleen de jongeren het belang van samenwerken voelen, maar ook de gemeente Steenwijkerland, blijkt uit de aanwezigheid van Petra Wagenaar. Zij is onder andere erfcoach bij de gemeente en denkt met agrariërs en andere erfeigenaren in het buitengebied mee over de toekomst. Wagenaar wilde zien en horen wat er leeft en speelt onder de agrarische jeugd om vervolgens te kijken wat de gemeente daar in kan betekenen.

Baarlingerpolder

De avond werd gekenmerkt door gastsprekers Sander Peereboom en Janke Kloosterman, die samen de gebiedsgerichte aanpak van de Baarlingerpolder begeleiden. Er wordt samen met de boeren in dit gebied en afgevaardigden uit de omgeving van deze polder zoals natuurbeheerders, waterschap, provincie en gemeente een plan gemaakt waarbij tegemoet gekomen wordt aan alle voorwaarden die dit gebied met zich meebrengen.

Sander benoemde de kansen en uitdagingen die zich voordoen en waar zij gedurende dit proces tegenaan lopen. Het proces is voor elke betrokken partij nieuw en onbekend. Dit betekent dat er op veel vragen antwoorden moeten worden gevonden. Sander en Janke onderstreepten dat het belangrijk is dat de jonge boeren moeten openstaan voor veranderingen waarmee zij te maken krijgen. Nu, maar ook in de toekomst.

Aanpassingsvermogen

Janke vertelde de jonge boeren een indrukwekkend verhaal over de dingen die zij met haar gezin heeft meegemaakt in haar actieve boerencarrière in onder andere Denemarken, wat ook veel aanpassingsvermogen vroeg. Deze ervaring gebruikt zij ook tijdens het begeleiden van de gebiedsprocessen. Dit is niet alleen in de Baarlingerpolder maar ook elders in het land. De jonge boeren beseffen zich maar al te goed dat hen veel te wachten staat, maar zijn vastberaden de uitdaging aan te gaan. Onder genot van een biertje en een bitterbal werd nog tot in de kleine uurtjes nagepraat over koeien en kansen.

Nieuws

menu