Uniek open huis bijzondere monumenten in Blokzijl en Vollenhove

Het bijzondere pand aan de Kerkstraat in Blokzijl.

Het bijzondere pand aan de Kerkstraat in Blokzijl. Foto: Martijn Heemstra

Twee bijzondere monumenten zijn zaterdag 22 april eenmalig open voor publiek: een karakteristiek 17de-eeuwse pand in het centrum van Blokzijl en het voormalige raadhuis van Vollenhove.

De twee panden zijn eigendom van Vereniging Hendrick de Keyser en zijn tijdens dit open huis gratis te bezichtigen. De vrijwilligers van Hendrick de Keyser heten geïnteresseerde bezoekers van harte welkom en vertellen alles over deze bijzondere huizen.

Kerkstraat 2 in Blokzijl

Dit karakteristieke zeventiende-eeuwse rijksmonument is recent door Hendrick de Keyser Monumenten gerestaureerd en verduurzaamd.

Het woonhuis uit 1666 is vermoedelijk gebouwd door de heer Molenbergh. Dit zou verklaren waarom het huis een gevelsteen bezit met de afbeelding van een standaardmolen. In de 19de eeuw was in het pand een bakkerij in gevestigd, later werd het een schoenmakerij en groentewinkel. Nu de restauratie is afgerond, wordt het bijzondere huis binnenkort verhuurd als woonhuis.

Het pand een rijk gedecoreerde gevel met waterlijsten, gevelstenen, portretkoppen en oeil-de-boeuf vensters. Opvallend is de top van de gevel. Deze begint aan de onderzijde als trapgevel, maar daarbovenop is een hals gezet met klauwstukken en een gebogen fronton, die de gevel een Hollands accent geven.

Voormalig raadhuis in Vollenhove

Het oude raadhuis van Vollenhove is echt een plaatje. En een prachtig voorbeeld van de renaissancestijl in Nederland. Het raadhuis werd in 1621 ingebouwd tussen de oorspronkelijk vrijstaande kerktoren en de stadsherberg. In die tijd had de zuiderzeehaven Vollenhove door de aanwezigheid van de stadhouder van Overijssel grote allure.

In de 18de eeuw bevatte het pand een ‘regtkamer’, een gevangenis en een secretariskamer. De galerij werd later als overdekte marktplaats gebruikt. Vanaf 1849 werd de benedenruimte als ‘koffiehuis met woning’ verhuurd. Toen in 1951 het raadhuis uit het pand vertrok, kreeg het hele pand de bestemming van hotel-restaurant.

Het pand heeft Dorische zuilen, gebeeldhouwde schelpen en leeuwenmaskers. Ook een kijkje bij de eikenhouten spiltrap, die leidt van de hal naar de raadszaal, is de moeite waard. De raadszaal met een balklaag van moer- en kinderbinten en natuurstenen kruiskozijnen is grotendeels nog authentiek.

Unieke bezichtiging

Hendrick de Keyser Monumenten bewaart architectonisch en historisch waardevolle panden en hun interieur voor de toekomst. De panden worden behouden door ze te gebruiken. Na het open huis worden de panden in Blokzijl en Vollenhove weer verhuurd.

Beide monumentale panden zijn zaterdag 22 april van 12.00 tot 16.00 uur eenmalig en gratis te bezoeken en zijn een ‘must’ voor liefhebbers van rijkversierde monumenten. Aanmelden voor een bezichtiging op deze dag kan via hendrickdekeyser.nl/agenda/kerkstraat-2-blokzijl en hendrickdekeyser.nl/agenda/raadhuis-vollenhove .