Vaccineren van ouderen Nieuw Clarenberg in Vollenhove begonnen: 'Een prachtige samenwerking'

Een auto van de dokterswacht die de vaccinaties kwam brengen voor het gebouw van zorggroep Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Foto: René Wiegmink

Het vaccineren van bewoners van regionale zorginstellingen is begonnen. Vrijdag, aan het einde van de ochtend, arriveerde een mobiel vaccinatieteam bij Nieuw Clarenberg in Vollenhove. In totaal worden in de regio zo’n 3500 bewoners gevaccineerd tegen corona.

Daarbij gaat het om kwetsbare ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in de regio’s Zwolle, Flevoland en Hardenberg die onder de huisartsenzorg vallen. Ze krijgen het Moderna-vaccin toegediend. Elk mobiel vaccinatieteam bestaat uit een huisarts, twee doktersassistenten en een chauffeur.

Vrijdag 12 februari was het vaccinatieteam bij Nieuw Clarenberg in Vollenhove. Visiteteamassistent Wim Verbaan vertelt: „De vaccinaties bij Nieuw Clarenberg verliepen heel vlot. De manager had alles goed georganiseerd. De meeste bewoners waren blij dat ze nu via deze vaccinatie beschermd zijn tegen corona. Een enkeling vond het een beetje spannend. Maar iedereen is zich ervan bewust dat we het voor elkaar doen, anders is corona niet onder controle te krijgen. En dat is het belangrijkste.”

Samenwerking

Een Medrie-werkgroep heeft onder leiding van locatiemanager Annemieke Doornbos deze operatie, die twee weken duurt, zorgvuldig voorbereid. ,,Het is een prachtige samenwerking tussen de betrokken zorginstellingen, huisartsenorganisatie Medrie, huisartsen en apothekers”, meldt ze.

Enkele weken geleden is een werkgroep gestart met de voorbereidingen. „We hebben contact gezocht met de regionale zorginstellingen en daarbij de bewoners in kaart gebracht die gevaccineerd moeten worden. Ook hebben we de routes gemaakt die de mobiele teams de komende twee weken gaan afleggen.”

Veilig vervoer

De samenwerkende apothekers hebben de vaccins in bewaring. „Zij vullen de speciale koelboxen dagelijks met de benodigde vaccins, die vervolgens door de chauffeurs afgehaald en veilig vervoerd worden naar de zorginstellingen. Daar dient de huisarts ze samen met de doktersassistenten toe aan de bewoners.”