Van alles te ontdekken op het Kabouter Slingerpad. Jong en oud kan genieten van speel- en ontdekpad in ’t Krullebossie in Steenwijkerwold

Jong en oud kan genieten van speel- en ontdekpad in ’t Krullebossie in Steenwijkerwold.

Jong en oud kan genieten van speel- en ontdekpad in ’t Krullebossie in Steenwijkerwold. Foto: Wilbert Bijzitter

Zo’n twee jaar geleden ontstond het idee om in ’t Krullebossie in Steenwijkerwold een kabouter Slingerpad aan te leggen. Enthousiaste vrijwilligers zetten de schouders eronder en hebben hier een fraai speel- en ontdekpad aangelegd. Zaterdagmorgen 6 mei is het tijd voor de officiële opening en is er de hele ochtend van alles te doen. Leden van de werkgroep maken de ingang van de wilgentunnel vrij, waarmee de opening een feit is.

Het is een initiatief waar heel Steenwijkerwold van kan genieten: voor jong en oud is het leuk om hier een ommetje te maken. Maar voor (jonge) kinderen is het helemaal geweldig, en die zijn deze zaterdagmorgen dan ook in groten getale van de partij.

Steeds meer ideeën

„Het begon toen twee dorpsgenoten het idee kregen om een paar kabouters te verstoppen in dit enigszins verwaarloosde stukje bos”, vertelt Marjan Hof van de werkgroep die met dit plannetje aan de slag is gegaan. „Er kwamen steeds meer dorpsgenoten helpen, waardoor er ook steeds meer ideeën bij kwamen om het allemaal nog leuker te maken.”

De werkgroep, bestaande uit Marjan, Britt, Helga, Desiree, Anneke en Sjoukje, maakte een projectplan, vroeg subsidies aan en er kwam een vaste klusploeg die hen hielp alle ideeën uit te voeren. ”De gemeente dacht goed mee, en Dorpsbelang Steenwijkerwold, het Oranjefonds en de Bercoopbank hebben ons financieel geholpen.”

Sjaals en mutsjes voor de kabouters

Hovenier Martijn Kok heeft alle grote klussen, zoals het vlonderpad, het graven van de poel, de picknick vlonder en het bruggetje, op zich genomen. Diverse plaatselijke ondernemers hebben geholpen om alles mogelijk te maken. Ook de bewoners van De Herbergier hebben hun steentje bijgedragen: zij hebben sjaals en mutsjes gemaakt voor de kabouters zodat ze warm de winter door zijn gekomen. Ook maakten zij een kleurrijke slinger voor de feestelijke openingsdag, iets waar ook de kinderen van de Kindcentrum Immanuel en de Don Boscoschool mee hebben geholpen.

‘t Krullebossie bestaat al zo’n 15 jaar. Het is aangelegd door de gemeente en vernoemd naar Sieger van Essen. Hij woonde er vlakbij en er stak altijd een krul onder zijn pet uit waardoor zijn bijnaam ‘De Krulle’ was.

Levensgrote kabouter

Bij de ingang van het pad staat een levensgrote kabouter, gezaagd uit een boomstam. Ook is tijdens de route een verspringboom met verschillende dieren uit een liggende boom gezaagd. Een speelse manier om kinderen lekker te laten bewegen. Tijdens de route is van alles te zien, te ontdekken en te doen. Er zijn allerlei soorten kabouters die de weg wijzen. „Er is flink gesnoeid door alle struiken om het pad te creëren”, vertelt Desiree Hof van de werkgroep. ”‘Het bosje was in de loop der tijd erg verwaarloosd, zodat de bosmaaier er aan te pas moest komen om er een mooi kabouterpad aan te kunnen leggen.”

Marjan vult aan: „We hopen dat iedereen zuinig is op het kabouterpad, zodat we er nog veel leuke nieuwe elementen aan kunnen toevoegen.”

Miniwaslijntje

Kleuters kijken gefascineerd naar een miniwaslijntje waar een kabouterwasje aan hangt te wapperen, de wat grotere kinderen slingeren met een touw over een sloot. Tijdens deze openingsdag zijn er allerlei extra activiteiten: het Boselfje van Dansvlinders loopt rond met lieve wensen voor klein en groot, kinderen kunnen zich laten schminken, er is kinderyoga, muziek en er van alles te eten en te drinken. Marjan Hof: „We hopen dat veel dorpsgenoten van alle leeftijden hier vaak zullen komen om te ontdekken, te spelen, elkaar te ontmoeten, te ontspannen en vooral te genieten. En als je goed kijkt zie je misschien hier en daar een kleine kabouter stiekem naar je knipogen…”

Voorjaarsbloeiers

Het hondenlosloopgedeelte is van het begin van het bosje een stukje verplaatst naar de oude poel, waar veel honden graag een duik nemen. Het kabouterpad en de vaste wandelpaden lopen overal naast elkaar, waardoor de honden niet over de paden van de kinderen hoeven en er geen overlast van hondenpoep ontstaat. Door het hele Krullebossie zijn 900 bollen van voorjaarsbloeiers geplant en verschillende klimplanten, oever- en waterplanten hebben een plaatsje gekregen.