Veehouder Hans Oosterhuis reageert op plannen kabinet terugdringen stikstoofuitstoot: ‘Wij blijven strijden voor ons boerenbedrijf’

Het demissionaire kabinet heeft ingrijpende plannen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft zelfs al scenario’s doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en landbouwgrond te onteigenen. Hans Oosterhuis is veehouder in Wittelte. Voor de plannen van de ministeries van Financiën en Landbouw heeft hij geen goed woord over. „Wij blijven strijden voor ons boerenbedrijf.”

Hans en Yvonne Oosterhuis.

Hans en Yvonne Oosterhuis. Foto: Frens Jansen

De stikstofuitstoot in de landbouw verminderen door boeren te onteigenen, noemt Oosterhuis ‘ronduit belachelijk’. „Zo’n procedure duurt veel te lang, daarmee kun je het stikstofprobleem niet snel oplossen. En stel dat ze morgen tegen mij zeggen: ‘Oosterhuis je moet wegwezen’, waar moet ik dan naar toe?” Hij zou het bovendien heel jammer vinden als de Nederlandse boeren zouden verdwijnen. „Wij zijn de beste boeren van de wereld met de beste grond, het zou toch zonde zijn als je dat weggooit? En het is toch prachtig als je uit een bosje fietst en dan een wei met koeien ziet. Het boerenleven is zo oud als de wereld zelf!”

Nieuws

Meest gelezen

menu