Veel verwarring rond watertoeristenbelasting. BuitenGewoon Leefbaar Steenwijkerland stelt vragen

Boten in het Steenwijkerdiep. Archieffoto: Wilbert Bijzitter

Er is veel verwarring rond de watertoeristenbelasting, die in 2020 is ingevoerd, zo constateert BuitenGewoon Leefbaar , die hierover schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders heeft gesteld.

„In de praktijk zijn er veel problemen met de uitvoering van het besluit en dan met name de bewoording, gedeelte van een etmaal en verblijf. De definitie ‘verblijf’ is niet omschreven, waardoor in praktijk veel onduidelijkheden ontstaan. Veel verwarring ontstaat ook over de tekst ‘gedeelte van een etmaal’. Dit wordt voor een vol etmaal wordt gerekend. Er komen situaties voor dat een eigenaar/gebruiker van een vaartuig 2 of 3 maal op een dag moet betalen omdat deze meerdere havens aandoet. Een eigenaar van een boot die alleen even een accu plaatst of brengt zou al watertoeristenbelasting moeten betalen. Gebruikers van een vaartuig die ook al toeristenbelasting of forensenbelasting betalen voor een dag, betalen dus 2 keer”, zegt Helmich Ruitenberg van BuitenGewoon Leefbaar.

„Voor jachthaveneigenaren is dit administratief niet bij te houden en de afkoop van € 36,30 is voor booteigenaren, die maar enkele keren gebruik maakt van hun boot of direct de gemeente uitvaart, een is niet realistisch bedrag. Bij de jachthaveneigenaren en booteigenaren heerst er veel onduidelijkheid en er wordt ook verschillend mee omgegaan. De communicatie over dit onderwerp met de gemeente is ook niet optimaal”, vervolgt Ruitenberg.

Vragen

„Was de insteek van deze belasting dat er in het vaartuig overnacht zou worden? Kan en wil het college bekijken hoe de problemen kunnen worden opgelost van meerdere keren betalen binnen een etmaal? Is het college bereid het woord ‘verblijf’ te definiëren en de definitie ‘etmaal’ toe te passen zoals het omschreven staat. En wil het college de communicatie met alle jachthaveneigenaren optimaliseren?”, vraagt BGL.

Nieuws

menu