Venose vissersbotter pronkt in Enkhuizen

De Venose vissersbotter in Enkhuizen.

De Venose vissersbotter in Enkhuizen. Foto: Trijn Jongman

Een Venose vissersbotter met kunstdahlia’s, staat sinds afgelopen zaterdag te pronken bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Waar normaal gesproken de wagenbouwers uit Vollenhove rond mei bezig gaan met hun corsocreaties voor augustus, zijn ze dit jaar zijn vervroegd uit hun winterslaap gekomen om te bouwen aan deze bijzondere corsocreatie.

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bestaat dit jaar 75 jaar. Reden om samen met Corso Vollenhove een unieke samenwerking aan te gaan. Voor deze samenwerking hebben de gezamenlijke wagenbouwgroepen uit Vollenhove de handen ineengeslagen om samen te bouwen aan een uniek museumstuk dat vanaf nu te zien is op een speciale tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum.

Op 30 maart werd dit museumseizoen feestelijk geopend door de staatssecretaris Cultuur en Media, Gunay Uslu. Alle burgemeesters rondom de voormalige Zuiderzee kwamen zaterdag 1 april langs. Namens de gemeente Steenwijkerland was wethouder Trijn Jongman aanwezig. Ze nam als cadeau het streekproduct de bekroonde karnemelk van de Maargies Hoeve uit Kallenkote mee. Sinds zaterdag is het museum ook geopend voor het publiek.

Rijk vissersverleden

Het bijzondere museumstuk bestaat uit een Venose vissersbotter en hét symbool van Corso Vollenhove: de dahlia. De botter is daarom versierd met zo’n 60.000 kunstdahlia’s. Er is gekozen voor een botter door het rijke vissersverleden van Vollenhove. De stad was vroeger namelijk een van de belangrijkste vissersplaatsen aan de Zuiderzee en dit was dus ook een van de grootste bronnen van inkomen voor veel Venosen.

De creatie werd in de Vlasschuur vormgegeven. Nadat de kunstbloemen waren gearriveerd en geplakt ging het museumstuk op transport naar Enkhuizen voor de tentoonstelling. Naast het bijzondere stuk zijn er vanaf 1 april ook verschillende vissershuisjes, met daarin een expositie over Corso Vollenhove, te bewonderen.