Verlichte trekkers brengen weer veel publiek op de been: Steenwijkerland geniet van ‘trekkers kiek’n’. 'Dit geeft de boer moed'

De stoet gaat door Steenwijkerwold, waar honderden mensen langs de kant van de weg staan.

De stoet gaat door Steenwijkerwold, waar honderden mensen langs de kant van de weg staan. Foto: Wilbert bijzitter

Regen of geen regen: het stond woensdagavond zwart van de mensen langs de route van de verlichte trekkertocht, georganiseerd door LTO Steenwijkerland. Een verlicht lint van 150 trekkers (3 kilometer lang) slingerde door de gemeente.

Het was weer een hart onder de riem voor de boeren. „Prachtig om te zien. Dat geeft de burger of in dit geval de boer moed en een goed gevoel”, zegt Annemiek Lukas, mede-organisator van de tocht. De tocht ging ook langs de grens bij de gemeente Meppel, bij Roekebosch, Kolderveen en Wanneperveen. „Daar stonden zelfs inwoners van Meppel, die dit niet wilden missen.”

De tocht werd vorig jaar voor het eerst gehouden. Die had een boodschap: „We willen laten zien dat wij als agrarische sector bij het buitengebied horen,” zei Sander Pereboom, voorzitter van LTO Steenwijkerland vorig jaar. „Als boeren worden we in ons voortbestaan bedreigd en dat heeft zijn weerslag op heel Steenwijkerland.”

Hoewel de boeren nog altijd in grote onzekerheid leven en een onzekere toekomst hebben, had LTO Steenwijkerland dit jaar een andere boodschap: geld inzamelen voor de Voedselbank Steenwijkerland. „Elke dag opnieuw zetten onze boeren zich vol passie in voor voldoende kwalitatief voedsel. De voedselbank ziet echter – met alle toegenomen kosten – dat er bij hen steeds meer vraag komt naar deze primaire levensbehoefte. Als voedselmakers steunen wij dit lokale doel dan ook van harte en hopen we gezinnen die dit nodig hebben verlichting te bieden”, zei Annemiek Lukas vooraf. Eerder had LTO Steenwijkerland kerstpakketten samengesteld voor de voedselbank.


Doneren kon en kan nog altijd via: https://bit.ly/Doneervoedselbank , maar ook onderweg langs de kant van de weg. Annemiek Lukas: „Achter de stoet reden 4 auto’s, van waar uit we via de megafoon de toeschouwers aanmoedigden om te doneren. Zo werd er ook nog contant geld binnen gehaald. De penningmeester is nog aan het tellen.” De laatste tussenstand donderdagochtend is 8.250 euro. „Het zal in ieder geval een mooi bedrag worden voor de Voedselbank.”