Verlichting kerktoren in Blokzijl wordt nog dit jaar vervangen. 'Hiermee kan festival Lights in Blokzijl alle voorgaande edities overtreffen'

Er wordt 30.000 euro beschikbaar gesteld om dit jaar nog de verlichting van de kerktoren in Blokzijl te vervangen. Daarover was de gemeenteraad het dinsdagavond tijdens de behandeling van de perspectiefnota 2021-2025 unaniem eens.

Haven Blokzijl

Haven Blokzijl Foto: wim goedhart

Hierdoor kunnen inwoners in feestjaar 2022 genieten van deze verlichting. „Als de verlichting er voor november van dit jaar is, dan overtreft lichtfestival Lights in Blokzijl dit jaar alle voorgaande edities van het festival”, zo klonk het namens CPB, CDA, ChristenUnie, BGL en VVD in een gezamenlijke motie. De voltallige raad stemde dinsdagavond in met de motie, waardoor de toren nog dit jaar wordt voorzien van nieuwe verlichting.

Tussen grote steden

Blokzijl viert volgend jaar dat zij 350 jaar geleden stadsrechten gekregen heeft van stadhouder Willem III als dank voor de succesvolle opstand tegen de Bisschop van Munster. Blokzijl kent sinds 2019 het lichtfestival Lights in Blokzijl en heeft zich met haar lichtfestival een plaats verworven tussen Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en andere steden. De nieuwe verlichting is zo gekozen dat er geen sprake is van lichthinder. Ook wordt met deze nieuwe verlichting nog eens jaarlijks 1000 euro aan energiekosten bespaard.

Ook sportclubs krijgen nieuwe lichten

Wethouder Bram Harmsma: „We verwerken het bedrag in de najaarsnota, zodat het dit jaar beschikbaar wordt gesteld. Worden er nog meer armaturen vervangen in de gemeente?” zei hij. Ja, verklapte hij: „In het najaar komt er een raadsvoorstel, specifiek voor veldverlichting voor een aantal sportverenigingen. Dat heeft te maken met het overschakelen naar LED-verlichting. Nu slurpt de verlichting energie en bepaalde materialen zijn niet meer leverbaar. Heel wat verenigingen hebben zich daarvoor gemeld.”