Vernieuwd en verbreed fietspad tussen Wanneperveen en Giethoorn officieel geopend

Tijdens de officiële opening van het fietspad tussen Wanneperveen en Giethoorn maken fietsers er al gebruik van.

Tijdens de officiële opening van het fietspad tussen Wanneperveen en Giethoorn maken fietsers er al gebruik van. Foto: Wilbert Bijzitter

Het waait stevig wanneer de genodigden zich woensdagmiddag rondom wethouder Marcel Scheringa scharen op de fietsbrug van het vernieuwde fietspad Bovenboersepad. Daar wordt het pad in gebruik genomen terwijl een ouder echtpaar met een fiets en een handfiets zich door het gezelschap begeeft om hun weg te kunnen vervolgen.

Het fietspad is verbreed naar tweeëneenhalve meter waardoor het weer met zijn tijd meekan. „Het past in de trend om fietspaden te verbreden”, zegt Hans de Haan, adviseur bij de provincie Overijssel. Van de twaalf fietspaden die worden aangepakt, is het pad tussen Wanneperveen en Giethoorn het tiende dat is afgeleverd en is onderdeel van het fietsroutenetwerk in de Kop van Overijssel. Het Kalenbergerpad en fase 2 van de Jonenweg zijn de laatsten op de lijst.

De aanpak van de fietspaden is onderdeel van de Regio Deal die Steenwijkerland en Overijssel met elkaar hebben gesloten. „We hebben daar allebei geld in gestoken”, legt wethouder Scheringa uit. Op de fietsbrug staand bedankt hij de provincie voor het mogelijk maken van het verbeterde fietspad. Ook bedankt hij het bouwbedrijf dat de aanleg heeft gedaan waarbij gebruik is gemaakt van beton dat voor de helft uit gerecycled materiaal bestaat. Als wethouder die zich ook met duurzaamheid bezig houdt benadrukt hij het belang van circulair werken. „Ik hoop dat de mensen uit de omgeving, en toeristen, met heel veel plezier hier heel veel fietskilometers gaan maken. Want fietsen is toch de mooiste manier om je voort te bewegen”, zegt hij tot slot van de opening op de fietsbrug.

Terug in de tent, die even verderop is neergezet, krijgen de uitgewaaide genodigden een kop snert en roggebrood met spek. „Toen ik begon als wethouder, kreeg ik vaak ‘moppers’ te horen van inwoners over de staat van de fietspaden. Nu is het andersom en vertellen mensen spontaan hoe mooi de paden erbij liggen”, zegt Marcel Scheringa, zichtbaar verheugd.

De verbreding is belangrijk, al is het maar om het fietspad toegankelijk te maken voor hulpdiensten. „Je wil niet weten hoe vaak er iemand van het pad moet worden gehaald omdat die met de fiets is gevallen”, zegt een van de genodigden.

In de verte rent een groep van zo’n 20 reeën weg, verder het veld in. Ze hebben er geen idee van dat hun aanwezigheid het vernieuwde fietspad nog aantrekkelijker maakt.