Vierentwintig uur zeilen in een zeilpunter: zeilvereniging ’t Wiede organiseert een marathonrace in Giethoorn

Zeilvereniging 't Wiede organiseert een 24-uursrace op het Bovenwiede met punters. Foto: Thoni Meijer

Zeilvereniging ’t Wiede organiseert een zeilmarathon op het Bovenwiede. Vierentwintig uur lang zeilen teams zoveel mogelijk rondjes op het water en het team met de meeste rondjes wint. Er hebben zich inmiddels 20 teams aangemeld voor de 24-uursrace op 21 en 22 mei.

Het lijkt alsof de Gieterse zeilpunter steeds minder vaak te zien is op de meren rondom Giethoorn. Als je echter beter kijkt zie je in de botenhuizen van particulieren, campings en jachtwerven in het dorp nog heel veel van deze prachtige karakteristieke schepen liggen.

Prachtige belevenis

Zeilvereniging ’t Wiede heeft zich als doel gesteld om de eigenaren van deze punters aan te sporen om er vaker mee te varen. Zeilen in een punter, een schip dat gemaakt is voor het varen in de Kop van Overijssel, is een prachtige belevenis. De zeilvereniging wil dat iedereen graag laten ervaren. Naast de wedstrijden op de zondagochtend en de massale teamwedstijd in de zomer, worden er steeds meer activiteiten georganiseerd voor de punterzeilers. En die lijken bij een steeds groter publiek aan te slaan!

Simpel idee

Dat de zeilvereniging geen gebrek heeft aan frisse ideeën, blijkt ook weer dit voorjaar. Een klein groepje enthousiaste vrijwilligers heeft het plan opgevat voor een 24-uursrace in de punter. Het idee is simpel: vanaf de start, op zaterdagmiddag 21 mei om 16:00 uur, tot aan de finish, op zondagmiddag om 16:00 uur, moeten de teams zoveel mogelijk rondjes varen op het Bovenwiede. Het team dat de meeste rondjes heeft gevaren, heeft gewonnen. Elk team bestaat uit één boot met maximaal 4 zeilers, die elkaar mogen afwisselen.

Vertier rondom de race

Het zal voor de teams een behoorlijke uitdaging worden om hun punter 24 uur lang te blijven zeilen. Het wordt uitputtend, het wordt windstil, het wordt druk, het wordt koud, het wordt doodstil, maar saai wordt het zeker niet. Tijdens de wedstrijd zal er namelijk op en rondom het water veel te beleven zijn. Met muzikale optredens van De Radiators en Easy & Free zullen zowel deelnemers als toeschouwers worden vermaakt. Daarnaast zullen de zeilen van de punters in de nacht worden voorzien van honderden led lampjes, wat een prachtig schouwspel belooft te worden. Ook op zondagmiddag zullen er bij het Kraggenhuis tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud, met de punter in de hoofdrol. Inmiddels zijn er al vele vrijwilligers actief om alle verschillende activiteiten rondom de wedstrijd te organiseren. De eerste 20 teams hebben zich al gemeld die de uitdaging aan gaan om de wedstrijd te varen. En dat aantal loopt gestaag op!

De zeilwedstrijd Giethoorn 24 heeft alles in zich om een iconisch evenement te worden. De wedstrijd is op 21 en 22 mei. Hou je op de hoogte van de ontwikkelingen via de website .

Nieuws

menu