Vluchtelingenwerk Steenwijkerland en Staphorst zoekt vrijwilligers: 'Om optimaal te kunnen functioneren mag er nog wel een flink aantal bij'

Huis ten Wolde is een van de drie opvanglocaties in Steenwijkerland. Foto: Zoover

De ‘afdelingen’ Steenwijkerland en Staphorst van de vrijwilligersorganisatie Vluchtelingenwerk Nederland zijn naarstig op zoek naar meer vrijwilligers. „Volgens de taakstelling moeten we dit jaar nog 40 statushouders huisvesten. Om die goed te begeleiden bij hun inburgering zijn we simpelweg meer vrijwilligers nodig. We hebben nu 24 vrijwilligers, maar om optimaal te kunnen functioneren mag daar nog wel een flink aantal bij”, zegt Ed van de Capelle van Vluchtelingenwerk Nederland, en teamleider van deze organisatie in de gemeenten Steenwijkerland en Staphorst.

Van de Capelle houdt kantoor in de locatie van Vluchtenwerk Steenwijkerland aan het Stationsplein in Steenwijk, in het gebouw van De Meenthe. Zaterdag 3 september hield de organisatie een vrijwilligersmarkt in De Buze in Steenwijk. „Onze vrijwilligers helpen de statushouders die in de gemeenten komen wonen met allerlei juridische adviezen en helpen ze bij het inburgeringsproces. Het proces van inburgering duurt drie jaar. Waarvan de eerste 8 maanden het meest intensief begeleiding vraag”, aldus Van de Capelle.

Digitaal

Hij zoekt vrijwilligers die interesse hebben in huisvestingen en begeleiding, handig zijn met huishoudelijke financiële situaties en deze digitaal op weten te lossen. „Geschikte kandidaten zijn in staat ingewikkelde dingen op eenvoudige wijze uit te leggen aan onze cliënten. Statushouders begeleiden is naast interessant werk ook actueel. Wij willen begeleiding zodanig organiseren dat gewone burgers, gefaciliteerd door onze grote landelijk organisatie, de samenleving versterken waardoor het inburgeringsproces gemakkelijker verloopt”, legt de teamleider uit.

Nieuwe vrijwilligers worden volgens hem terdege voorbereid op hun taak. Als een vrijwilliger zich aanmeld krijgt hij of zij te horen wat er te doen staat. Ze krijgen na een opleiding in de beginperiode 1 statushouder onder hun hoede die ze gaan begeleiden bij de inburgering in Nederland. „Voorafgaande daaraan gaan de nieuwe vrijwilligers naar school, onze interne academie. Daar krijgen ze training in maatschappelijke begeleiding en ook financiële begeleiding van de statushouder. Ze lopen de eerste periode mee met een ervaren vrijwilliger. Er moet iets gebeuren. Het inwerksysteem staat onder druk door de toestroom van statushouders”.

Trainingen

De taakstelling is dat er in Steenwijkerland nog dit jaar 40 statushouders moeten worden gehuisvest. „En om die adequaat te begeleiden tijdens hun inburgeringstraject, waarvoor Vluchtelingenwerk 18 maanden uittrekt, zijn simpelweg meer vrijwilligers nodig”, aldus Van de Capelle, die nogmaals benadrukt dat de vrijwilligers die de statushouders gaan begeleiden bij dit proces worden geschoold- en bijgeschoold door middel van diverse interne trainingen en opleidingen.

Belangstellenden voor een vrijwilligersfunctie kunnen dat laten weten via steenwijkerland@vluchtelingenwerk.nl of staphorst@vluchtelingenwerk.nl .


Meer info op: www.vluchtelingenwerk.nl

Nieuws

menu