Vollenhove leeft toe naar dahliafestival: 'We liggen onder een vergrootglas, we willen het ook gewoon goed doen'

Nog even en dan barst ook in Vollenhove het jaarlijkse corso los. Zaterdag is er geen traditioneel bloemencorso maar een dahliafestival. Bezoekers kunnen langs de bouwwerken lopen in het centrum van het stadje. „Niks doen is hier geen optie.”

Dit jaar geen traditioneel corso, maar een doorlooproute langs de bouwwerken.

Dit jaar geen traditioneel corso, maar een doorlooproute langs de bouwwerken. Marieke Tromp

Han Knol, voorzitter van het corso in Vollenhove, loopt al helemaal warm voor het festival. Natuurlijk, het is anders dan anders. En ja, er wordt strikt gelet op de coronamaatregelen, maar desondanks staat er straks toch een groots evenement. „We zijn er echt heel druk mee deze week”, glimlacht hij.

Doorloopevenement mag wel

Het centrum van Vollenhove is zaterdag compleet afgesloten en bezoekers kunnen alleen naar binnen met een toegangsbewijs (ticket, geen coronatestbewijs). „We moesten het op een andere manier organiseren. In een vroeg stadium was er nog geen vergunning. Die is pas twee of drie weken rond”, zegt Knol.

En dus was er direct werk aan de winkel. „Van te voren hebben we dan ook niet te hoog ingezet. Er is een heel coronaplan uit de kast getrokken. Dat maakte het lastig, zeker omdat de vergunning dus pas laat binnen was. We hebben alles goed doorgesproken met de gemeente en de veiligheidsregio. Na de afgelopen weken moet deze week de puzzel in elkaar vallen.”

Dit jaar geen vaste draaiboeken, maar werken via diverse commissies, om de boel snel rond te krijgen. ,,Uiteindelijk hebben we er een dahliafestival van gemaakt. Het is een doorloopevenement en dat betekent dat de wagens op vaste plekken staan. Tien van de elf wagens staan in het centrum, eentje bij de haven. Ook zijn er twee jeugdwagens.”

Vijf vierkante meter

Tijdens het corso van Sint Jansklooster konden bezoekers afgelopen weekend een route van zestien kilometer afleggen langs de bouwwerken. Nu is het oppervlakte veel kleiner, bovendien afgesloten, waardoor een toegangsticket noodzakelijk is. Er moet ook gehandhaafd worden.

In totaal zijn er 290 vrijwilligers van de partij die letten allemaal op handhaving (ook ingangen, EHBO en verkeer). Knol: „Dat gebeurt in drie shifts , zodat iedereen ook nog van het corso kan genieten. Iedereen kan zo de sfeer proeven.” Er zijn in totaal veertien locaties met entertainment. „Denk aan muziek, een kindercircus en springkussens.”

Het gehele ‘festivalterrein’ beslaat 50.000 vierkante meter. Per persoon wordt 5 vierkante meter gerekend. Er is dus plek voor tienduizend bezoekers. Zij lopen, de hele dag door, langs de creaties. Het is even anders en aanpassen geblazen, maar: „We zijn hartstikke blij, want we kunnen en mogen weer. Ook mooi voor de bouwers dat ze weer kunnen”, zegt Knol.

Onder een vergrootglas

Het is voor de organisatie en bouwers belangrijk dat de coronamaatregelen worden nageleefd. „We liggen onder een vergrootglas, zijn een van de weinige grote evenementen in de regio, ze kijken heel scherp naar wat we doen”, zegt Knol. „En dat weten we ook, sinds bekend werd dat we dit mogen organiseren. We willen het ook gewoon goed doen, voor onze wagenbouwers en voor de bezoekers. Het organiseren zit ons in de genen. We doen het binnen de geldende normen. En, niks doen is hier geen optie”, glimlacht hij.

Vollenhove loopt deze week warm voor het evenement. De straten worden inmiddels versierd, de wagens naderen voltooiing. „Maar nu (begin van de week, red.) is het allemaal nog niet overdreven. Voor iedere wagen geldt overigens een maximum van 150.000 bloemen. De wagens zijn daarmee een stuk kleiner dan doorgaans. Soms scheelt het wel de helft. Het is nu gewoon minder groot dan anders, maar we hebben er zin in.”