Vooral ouderen plukken vruchten van zelfoogsttuin in Oldemarkt. Jongeren minder geïnteresseerd: 'Het is geen gemaksvoedsel hè'

Het zijn voornamelijk ouderen die de vruchten plukken van de biologische zelfoogsttuin Heerlijkheid de Hare in Oldemarkt. Jongeren blijken minder geïnteresseerd in de groenten en het fruit die aan de Hareweg worden verbouwd. Eigenaar Martien Spitzen (73) weet wel waarom. „Het is geen gemaksvoedsel hè?”, is zijn simpele verklaring voor het feit dat het merendeel van de 60 abonnees vooral bestaat uit gepensioneerden.

Martien Spitzen op de zelfoogsttuin aan de Hareweg in Oldemarkt.

Martien Spitzen op de zelfoogsttuin aan de Hareweg in Oldemarkt. Foto: Wilbert Bijzitter

Toch groeit de animo voor de zelfoogsttuinen in ons land zienderogen, vooral rond de grote steden. Het partnerschap tussen boer en burger krijgt steeds meer navolging. Er zijn volgens Spitzen inmiddels zo’n 300 van dergelijke biologische tuinen in ons land. Op de website van Heerlijkheid de Hare wordt meteen duidelijk wat Spitzen drijft. „Wij willen invulling geven aan de maatschappelijke behoefte van beleefbare biodiversiteit in het landelijk gebied. Dit proberen wij te koppelen aan het vermarkten van lokale producten onder het motto: ‘denk globaal, eet lokaal’.”