Voorleesontbijt op Don Bosco: Welke juf of meester zit er achter het masker?

De juffen en meesters van Don Bosco lazen voor met maskers op, tijdens het Nationale Voorleesontbijt

De juffen en meesters van Don Bosco lazen voor met maskers op, tijdens het Nationale Voorleesontbijt Aangeleverde foto

Door alle coronamaatregelen was het voor basisschool Don Bosco in Steenwijkerwold woensdag een mooie uitdaging om van het Nationale Voorleesontbijt dit jaar weer een feest te maken. Juffen Femmie Dokter en Anika Vaartjes, tevens leescoördinatoren op de Don Bosco, bedachten The Masked Reader.

Samen ontbijten, helaas niet met de hele school, maar samen in de klas. Een jaarlijks moment om niet alleen op een gezellige manier te ontbijten, maar ook aandacht te besteden aan voorlezen. Voorlezen ontwikkelt gevoel voor taal, liefde voor boeken en een sterkere band tussen lezer en kind.

The Masked Reader

Alle juffen en de directeur namen, gemaskerd, een filmpje op waarin ze een populair kinder- of jeugdboek voorlazen. De kinderen mochten vervolgens raden welke juf of meester er achter het masker zat. Leerkracht Femmie Dokter: „Het opnemen van de filmpjes was al hilarisch. Het enthousiasme en plezier van de kinderen bij het kijken van de filmpjes zorgde voor een zeer geslaagde activiteit.”

De Bibliotheek op School

De Don Bosco zet dit jaar stevig in op lezen en leesonderwijs. Naast een nieuwe methode voor technisch en begrijpend lezen opent de school dit voorjaar ‘de Bibliotheek op School’. Vanuit de middelen van het Nationaal Programma Onderwijs en een subsidie die Bibliotheek Kop van Overijssel ontving wordt er op de Don Bosco een echte bibliotheek gerealiseerd. Juf Anika Vaartjes: „Onze huidige collectie bevat veel goede boeken, maar is verouderd. Door deze samenwerking kunnen we nu een actuele collectie aanschaffen en krijgen we de mogelijkheid om boeken op een aantrekkelijke manier te presenteren aan onze leerlingen. Er komt een uitleensysteem inclusief handscanner, waardoor we beter inzicht krijgen in het soort boeken dat veel, of weinig, gelezen wordt. Op die manier kunnen we ons leesonderwijs steeds verder ontwikkelen.”