Mark Lukas is de nieuwe eigenaar Sluiszicht in Blokzijl.

Voormalig wijnimporteur Mark Lucas wil succes van Sluiszicht in Blokzijl voortzetten: 'Ik moest er wel goed over nadenken'

Mark Lukas is de nieuwe eigenaar Sluiszicht in Blokzijl. Foto: Martijn Bijzitter

Mark Lucas (31) heeft lang getwijfeld, maar na een jaar beraad werd onlangs de overname van café-restaurant Sluiszicht beklonken. Demi Klos, die achttien jaar lang de uitbater was van het goudbruine etablissement aan de Zuiderstraat in Blokzijl, droeg zijn aandelen over aan de nieuwe eigenaar, die daarvoor zijn baan als wijnimporteur opgaf.

Lucas, inwoner van Heerenveen, heeft er lang over na moeten denken voordat hij het avontuur in Blokzijl aanging. Niet zo verwonderlijk, als wordt bedacht dat de ambitieuze Fries letterlijk en figuurlijk verknocht was aan zijn wereldbaan.

De wereld over

Als een ware globetrotter reisde hij als wijnimporteur de wereld door op zoek naar druivennat in allerlei soorten en smaken. Liefst 800 rode, rose of witte producten bracht Lucas op de terugweg mee naar Nederland om ze vervolgens van harte aan te bevelen en uit te serveren bij zijn afnemers in de horeca.

„Ik leverde ook al zo’n acht jaar aan Sluiszicht in Blokzijl. En elke keer als ik er over de vloer kwam dacht ik: jeetje wat een gave plek is dit. Ik heb ook wel eens tegen Demi gezegd, ‘als je ooit van plan bent om het te verkopen denk dan eerst aan mij’. Naderhand begon het inderdaad bij hem te kriebelen en ik was ook de eerste die hij belde.”

Wat Lucas aanvankelijk tegenhield om direct toe te happen was onder andere het feit dat hij het nog vreselijk naar z’n zin had als wijnimporteur. „Ik zat eigenlijk wel op m’n plek in de wijnimport”, blikt hij terug op zijn vorige baan.

Denken, denken, denken: doen

„Het is ook niet zomaar wat hè”, zegt Lucas over de overname van Sluiszicht. „Ik moest er wel goed over nadenken.” Corona zorgde er indirect voor dat hij zich nog meer ging richten op de koop van het Blokzieliger café-restaurant. „De wijnhandel kwam stil te liggen, er werd niets meer verkocht en ik zat daardoor thuis op de bank. Op een zaterdag ben ik naar Sluiszicht toegereden en dacht ik: dit is het gewoon, ik wil deze zaak hebben. Een grote uitdaging uiteraard in coronatijd, maar het is uiteindelijk gelukt.”

Lucas kan vanwege corona nog niet de deuren opengooien, net zomin als dat het terras kan worden gebruikt. Hij zegt het nog wel een tijdje vol te kunnen houden. „Ik heb goede buffers, maar het houdt natuurlijk een keer op. Als we in de zomer nog steeds dicht zijn dan krijgen we toch wel een probleem, maar ik denk positief. Als de terrassen maar weer open kunnen dan zouden wij al heel blij zijn en dat geldt uiteraard voor de hele keten. Eind februari begin maart zal er worden begonnen met afhalen.”

Broeden op nieuwe plannen

De nieuwe uitbater van Sluiszicht zegt zich nu te focussen op de tijd na corona. „Want die komt sowieso, de horeca gaat een keer weer open.”

Lucas broedt op nieuwe plannen en zegt blij te zijn dat de gemeente Steenwijkerland ook met hem meedenkt. „We hebben hier een eetcafé en dat blijft ook zo. Ik wil gastheer zijn van de Weerribben en we blijven ook ANWB-knooppunt.” Hij is verder van plan om de menukaart aan te passen en om met een ‘mooie’ wijnkaart te komen voor Sluiszicht. „Ik ben altijd al gefascineerd geweest door wijn. Bovendien heb ik voordat ik wijnimporteur werd, veel gewerkt in de horeca, zelfs nog een tijdje bij de overburen Kaatje bij de sluis. We gaan het succes van Sluiszicht voortzetten.”