Voorstelling ‘Eindeloos’ over staking in Blokzijl wellicht toch op de planken

Een van de langste stakingen in de Nederlandse geschiedenis vond in 1924 plaats bij houthandel Loos in Blokzijl. Wilbert Bijzitter

De toneelvereniging Ons Genoegen uit Blokzijl bedacht in 2019 een geweldig plan. Een toneelstuk (‘Eindeloos’) over de langste staking die ooit in Nederland heeft plaatsgevonden en die was in Blokzijl.

Bij houtzagerij en schaverij Loos en Zoon staakten ze 843 dagen lang omdat 7 arbeiders lid werden van de Nederlandse Vereniging van Fabrieksarbeiders. Dat zag de directie niet zitten. Een prachtig vergeten verhaal dat verteld moet worden. Maar corona gooide roet in het eten want in 2020 kon niet gespeeld worden en ook de nieuwe datum in 2022 ging niet door. Voor een toneelvereniging een ramp.

Vanaf de eerste dag was Rabo Theater De Meenthe betrokken bij het project en geïnteresseerd in het onderwerp en in de toneelvereniging die anders dan vele andere toneelvereniging het de afgelopen jaren heeft aangedurfd met moderne en spraakmakende voorstellingen te komen.

Helpen

„Het is artistiek en inhoudelijk zonde om het op de plank te laten liggen”, zegt Han Evers, directeur van De Meenthe. „Het is ook onze taak dat we als theater kunnen helpen in het amateurwerkveld.”

In januari wil het theater samen met Ons Genoegen gaan proberen de voorstelling alsnog te produceren. Het script wordt nog eens tegen het licht gehouden en er komt een nieuwe uitvoerend regisseur. Wanneer corona het toelaat wordt er eind januari een bijeenkomst belegd in Blokzijl voor geïnteresseerden die willen meespelen in ‘Eindeloos’. In februari starten dan de repetities om eind mei de voorstelling te spelen.

Nieuws

menu