Vragen rond herkomst van schilderij met klaprozen. 'Wie zat er ondergedoken op De Pol?'

Het is 27 jaar geleden dat Karin Hornstra en haar man camping ’t Veentje kochten, aan de Pol 35, vlak bij Willemsoord. Tijdens de verbouwing ontdekte een bouwvakker een schuilplaats op de bovenverdieping van het huis. Daar lagen nog allerlei spullen, waaronder een schilderij met klaprozen. Nu, een aantal verhuizingen verder, is het schilderij weer terug in Steenwijkerland en hangt het aan de muur in een chalet op Residence De Eese in De Bult, vlak bij waar het gevonden is.

Het schilderij dat 27 jaar geleden werd ontdekt in een schuilplaats in een woning aan De Pol, hangt nu aan de muur bij de vindster, Karin Hornstra.

Het schilderij dat 27 jaar geleden werd ontdekt in een schuilplaats in een woning aan De Pol, hangt nu aan de muur bij de vindster, Karin Hornstra. Foto: Wilbert Bijzitter

De vraag die Karin Hornstra jaren later nog bezighoudt, is hoe dat schilderij daar in die schuilplaats is terecht gekomen en van wie het kan zijn geweest. „Toen we de schuilplaats vonden hebben we in de buurt wel rondgevraagd of iemand iets wist. Dat was in 1994. Er was een oudere man die me kon vertellen dat er onderduikers hadden gezeten, maar meer ook niet.”