Vrijwilligers gezocht voor paddentrek in Kuinderbos

De pad, die hulp nodig heeft bij het oversteken tijdens de jaarlijkse paddentrek in het Kuinderbos.

De pad, die hulp nodig heeft bij het oversteken tijdens de jaarlijkse paddentrek in het Kuinderbos. Foto: Staatsbosbeheer

De jaarlijkse paddentrek in het Kuinderbos komt er weer aan. Staatsbosbeheer organiseert activiteiten rondom de paddentrek, waarbij zo’n 500 kinderen van basisscholen de natuur een handje komen helpen door de padden en kikkers veilig over te zetten in het Kuinderbos.

Voor deze nuttige, leuke en leerzame activiteit is Staatsbosbeheer op zoek naar vrijwilligers die de schoolklassen willen begeleiden. In de werkschuur aan de Hopweg in Bant worden de schoolklassen ontvangen en krijgen ze een presentatie over de kikkers en de padden. Ook wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Dit is een taak van de vrijwilligers.

Daarna gaan de kinderen samen met de boswachters en de vrijwilliger op pad langs de kokers waar de padden en kikkers zich verzamelen. Daarna worden de dieren uitgezet in de Kuinderplas. Het is een route van ongeveer 4 kilometer en de hele activiteit duur ongeveer 2 tot 2,5 uur.

De paddentrek begint half februari/begin maart en duurt tot half april. De gezochte vrijwilliger is in die periode één of meerdere doordeweekse ochtenden per week beschikbaar én heeft affiniteit met padden en kikkers. De vrijwilliger wordt ingewerkt en kan door boswachters en ervaren vrijwilligers worden begeleid.

Staatsbosbeheer kan de paddentrek corona-proof organiseren, maar mocht het door wijzigingen in de maatregelen niet mogelijk zijn om de paddentrek met de hulp van schoolkinderen door te laten gaan, dan gaan de vrijwilligers alleen op pad om de padden en kikkers te helpen met oversteken.

Voor informatie of opgave als vrijwilliger kan contact worden opgenomen met boswachter Harco Bergman via h.bergman@staatsbosbeheer.nl of 06-54957406.