Vrijwilligersteam Bloemencorso Sint Jansklooster is een van de drie finalisten van de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021

Vanwege corona kon het rijdend Bloemencorso Sint Jansklooster twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom organiseerde het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers. Foto: Wilko Visscher

De finalistenteams voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2021 zijn bekend. Uit 50 aanmeldingen selecteerde de jury onder leiding van Kathleen Ferrier (Voorzitter Unesco Commissie) de drie genomineerden. De teams ‘Bloemencorso Sint Jansklooster’, ‘Stichting Oud Montfoort’, en ‘Velehanden.nl’ maken kans op de hoofdprijs van €10.000,-

Stemmen kan tot en met 1 december.

Vanaf vandaag (1 november) kan men een maand lang een stem uitbrengen op een van deze teams, via de website www.erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Op 6 december wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

Waarom een Erfgoedvrijwilligersprijs?

De Erfgoedvrijwilligersprijs werd in 2020 in het leven geroepen door minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven als waardering naar de grote groep vrijwilligers uit de erfgoedsector. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor de instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ze zijn daarmee onmisbaar voor het behoud en de beleving van erfgoed voor een groter en meer divers publiek.

Over de finalisten

Het Bloemencorso Sint Jansklooster bestaat uit een verschillende wagenbouwgroepen die het hele jaar door bouwen aan een groot, jaarlijks bloemencorso. Een traditie die al ruim 53 jaar van generatie op generatie wordt doorgegeven. Vanwege corona kon het rijdend corso twee jaar op rij niet doorgaan. Daarom organiseerde het vrijwilligersteam dit jaar een fietstocht langs 29 creaties, met uiteindelijk meer 10.000 bezoekers.

De vrijwilligers van Stichting Oud Montfoort bouwden tijdens corona een leegstaand winkelpand om tot stadsmuseum De Knoperij.

Velehanden.nl is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek.

Van de drie finalisten is een korte video gemaakt, waarin zij hun werk en team laten zien. Deze zijn te zien op de website erfgoedvrijwilligersprijs.nl, waar ook tot 1 december een stem kan worden uitgebracht.

Bekendmaking winnaar op 6 december

Op 6 december wordt de winnaar bekendgemaakt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het winnende team ontvangt uit handen van Minister van Engelshoven een cheque van €10.000,-; voor de helft vrij te besteden en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van €5.000,- die zij op dezelfde manier kunnen besteden. De uitreiking is publiek toegankelijk. Mensen kunnen een gratis ticket reserveren via erfgoedvrijwilligersprijs.nl. Daarnaast is de uitreiking digitaal te volgen via livestream.

Nieuws

menu