Wandelen in het donker op zoek naar de spookachtig roepende bosuil

De bosuil valt vaak niet op, maar zijn 'spookachtige' roep is meestal wel bekend. Foto: Willem-Jan Hoeffnagel

De Woldberg is een ideaal leefgebied voor bosuilen. Het is een oud bos met veel holle bomen, waar de bosuil graag in broedt. Elk jaar zijn er meerdere broedparen maar door hun nachtelijke leefwijze worden niet altijd opgemerkt. Op zaterdagavond 9 december is er een wandeling op De Woldberg, met gidsen.

Het bosuilmannetje bakent zijn territorium af door te roepen. Zo laat hij aan andere mannen weten dat dit zijn gebied is en dat andere bosuilmannen niet welkom zijn. Het vrouwtje beantwoordt het geroep. Het geluid is onmiskenbaar. Sommigen vinden het spookachtig klinken en daarom wordt het geluid regelmatig gebruikt in griezelfilms.

Natuurgidsen Albert Steenbergen, Piet-Hein Klip en Liesbeth Pit organiseren de zoektocht naar de bosuil tijdens de avondwandeling. Er is een grote kans dat de wandelaars bosuilen horen, en misschien zelf te zien krijgen.

De wandeling is op vrijdagavond 9 december. Om 20.30 uur wordt er verzameld op parkeerplaats Woldberg, bij Tuks T-huis aan de Bergweg 71 in Tuk (via het tunneltje onder de A32, rechtdoor naar P-plaats in het bos. De wandeling duurt ongeveer anderhalf uur en is gratis. Aanmelden is niet nodig. Omdat er regelmatig stil wordt gestaan om te luisteren en te kijken. Bij koud weer is warme kleding daarom aanbevolen.

Let op: Bij slecht weer gaat de excursie niet door.


Kijk op de website van de IVN voor meer informatie, of neem contact op met Albert Steenbergen via 0521-513547.

Nieuws

menu