Waterpolitie beleeft rustige ‘kwakkelzomer’ in Kop van Overijssel; ‘Jacht op stropers, gashendel te ver open en rotzooi op het water’

Een eend zoekt met veel gesnater zijn weg tussen de waterlelies. De boot vaart rustig tussen de wuivende rietkragen. Een trotse zwaan zwemt met opgeheven hoofd strak langs de boot en kijkt niet op of om. „Eigenwijs beest”, zo klinkt het met een lach. We zijn een middag op pad met de waterpolitie.

Erik van der Broek en Roelof Stam varen door het fraaie watergebied van Noordwest Overijssel.

Erik van der Broek en Roelof Stam varen door het fraaie watergebied van Noordwest Overijssel. Foto: Sieb van der Laan

Er heerst ondanks het prachtige weer een serene rust op het water. Het is ook naseizoen. „We hebben sowieso een relatief rustig zomerseizoen achter de rug”, zeggen Erik van der Broek en Roelof Stam. Laatstgenoemde is werkzaam voor het waterschap. „De afgelopen drie of vier zomers was het zeer zonnig en warm. Dat merken wij, want dan is het een stuk drukker op het water. Nu kwakkelt het maar wat aan, een echte Hollandse zomer. We hebben niet één keer veertien dagen op rij mooi weer gehad. Vorig jaar waren mensen vanwege corona nog wel zoekende wat betreft de regels, dat speelt nu veel minder”, zo klinkt een eerste evaluatie.