Week van de Mediawijsheid in Steenwijkerland. Ontdek je online vaardigheden bij de bibliotheek tijdens een lezing over nepnieuws en volg relatietherapie met je socials

Tijdens de ‘Week van de Mediawijsheid’ van 3 tot en met 10 november in Steenwijkerland wordt er aandacht gegeven aan de online wereld. Via sociale media deelt iedereen leuke momenten uit zijn leven. We maken ons hard voor wat we belangrijk vinden. Met een like geef je een positieve reactie op video’s, berichten of reacties van anderen. Maar, niet elke online interactie is leuk en soms gaat het mis.

Een verkeerd begrepen bericht kan met de veiligheid van een scherm tussen ons zo leiden tot een nare reactie. Een meningsverschil kan leiden tot ruzie, haatreacties of publiekelijk aan de digitale schandpaal genageld worden. Om van de online wereld een fijne plek voor iedereen te maken is er werk aan de winkel. „Als bibliotheek bieden we verschillende activiteiten aan deze week om hier mee aan de slag te gaan”, laat de bibliotheek weten.

Hierbij een greep uit de activiteiten: Micro-bit programmeren in Oldemarkt. De Micro-bit is een computer van 5 bij 5 cm die je via de computer kunt programmeren voor allerlei verschillende dingen. Tijdens deze workshop ga je de micro-bit zo programmeren dat jij gaat ontdekken hoeveel jij en je vrienden op elkaar lijken.

Gedachte-experiment

Wat vinden wij eigenlijk van social media? Laten we eens een gedachte-experiment doen: wat als onze socials échte personen zouden zijn? Want dan kun je ermee in relatietherapie, als het even niet meer zo lekker loopt. Want wees eens eerlijk: als Instagram een echt persoon zou zijn, zou je er dan vrienden mee willen zijn? In deze expositie neem je jouw relatie onder de loep.

Spel ‘Weerbaar op het Web’ in Oldemarkt, Steenwijk en Vollenhove. Hoe kritisch ben jij op online informatie? Hoe kun je zien of een mail of website echt is of dat je erin wordt geluisd? Speel het spel: Weerbaar op het Web en leer hoe je veilig het web op kunt gaan.

Lezing nepnieuws Vollenhove

Denk je bij het zien van nieuws wel eens ‘dit kan toch niet waar zijn’? Best kans dat je te maken hebt met nepnieuws. Op maandag 7 november wordt om 20.00 uur, in de bibliotheek van Vollenhove, een presentatie gehouden door mediacoach Rick Hendrix over nepnieuws. Wat is precies nepnieuws, wat voor nepnieuws is er en wat kun je doen om het te herkennen?

Voor een overzicht van de activiteiten die in de Week van de Mediawijsheid plaatsvinden kun je de agenda op bibliotheekkopvanoverijssel.nl bekijken. Kijk hier voor meer details en om je aan te melden.

Nieuws

menu