Werkstraf voor diefstal kluis in Giethoorn

Een 29-jarige man uit Ede heeft een werkstraf van 100 uur gekregen voor een inbraak in Giethoorn. Hij kreeg tevens een voorwaardelijke straf. Als hij binnen drie jaar nog eens in de fout gaat, moet hij drie maanden de cel in.

De zoekactie naar de twee dieven.

De zoekactie naar de twee dieven. Foto: Fotopersbureau Steenwyck

De man ging samen met een 24-jarige man uit Arnhem op 19 januari dit jaar richting Giethoorn. Hij zat in geldproblemen, zo verklaarde hij tegenover de rechtbank. Zijn maat wist wel waar geld lag, namelijk in een woning in Giethoorn-Noord. Ze klommen via een open raam een huis binnen en vonden een kluis. De kluis was zwaar en ze zochten naar vervoer. Zijn vriend vond een kruiwagen in een naastgelegen tuin, die werd gebruikt om de kluis te vervoeren.

Echter, het was op klaarlichte dag. Een kluis in een kruiwagen overdag viel op en buurtbewoners alarmeerden de politie, die snel in actie kwam. Het duo raakte in paniek. De kruiwagen met kluis werd gedumpt en het tweetal sloeg op de vlucht. Ze raakten elkaar uit het oog. De Edenaar stal een fiets en fietste richting Steenwijk. Bij het tankstation aan de Ruxveenseweg in Steenwijk werd hij in de kraag gevat.

Zijn maat had zich verscholen. Die werd een paar dagen later gevonden in een sloot langs De Deukten tussen Giethoorn-Noord en Giethoorn-Zuid. Dood. Vermoedelijk overleden aan de gevolgen van onderkoeling.