Werkzaamheden ijzeren spoorbrug bij Witte Paarden in volle gang

De werkzaamheden aan de IJzeren brug in Witte Paarden zijn begonnen. Foto: Sieb van der Laan

De werkzaamheden aan de gammele ijzeren spoorbrug bij Witte Paarden zijn gestart. De aannemer is in opdracht van ProRail begonnen en is druk in de weer met snijbranders om de oude brug los te maken. De planning is dat de nieuwe brug aan het begin van het derde kwartaal open kan.

De nieuwe brug wordt opgebouwd uit een grondconstructie met betonnen wanden. Het brugdek wordt van hergebruikte stalen balken gemaakt en het rijdek van composiet. Er is met de nieuwe brug geen beperking meer in doorrijhoogte of belasting. In de huidige situatie is de bovenleiding van de spoorbaan aan het brugdek bevestigd. Door nieuwe regelgeving moet de bovenleiding straks vrij onder het brugdek doorgaan. Hierdoor komt het nieuwe brugdek hoger te liggen en daarmee de kruisingen ook.

Noodzakelijk

„De vervanging van deze brug was noodzakelijk om het zware verkeer en landbouwverkeer ongehinderd doorgang te verlenen”, vertelde Wethouder Marcel Scheringa in een eerder bericht . „Ik ben blij dat het nu zover is dankzij goed overleg en samenwerking met Prorail.”

Sinds gisteren is de de nieuwe brug afgesloten voor alle verkeer. Het verkeer wordt omgeleid via Willemsoord. De verwachting is dat dit duurt tot en met 23 juli. De bouw van de nieuwe spoorbrug heeft geen gevolgen voor het treinverkeer.