Wethouder Brams Harmsma roemt tijdens haringparty personeelsprojecten

De haringparty in de tuinen van Marxveld.

De haringparty in de tuinen van Marxveld. Foto: Mediahuis Noord

Ondernemers troffen elkaar vrijdagmiddag en -avond tijdens de haringparty, georganiseerd door de Business Club Steenwijkerland. Dit jaar werd de netwerkbijeenkomst gehouden in de Tuinen van Marxveld in Vollenhove, waar later op de avond het Openluchtspektakel Vollenhove van start ging.

Het zijn (weer) moeilijke tijden: inflatie, schaarste aan diverse materialen die de prijzen omhoog drijven én personeelstekort.

Wat betreft personeel zijn er in Steenwijkerland drie bijzondere projecten. “Dat doen we samen met de ondernemers”, zei wethouder Brams Harmsma in een korte toespraak. Hij noemde en roemde de Regionale Praktijk Academie, het project NEXT: Network for international Exchange of Talent en de Horeca College.

De Regionale Praktijk Academie heeft als doel leerlingen op te leiden voor een vak bij bedrijven in de buurt. Overheid en bedrijfsleven werken samen om internationaal toptalent uit het buitenland te verleiden hier te komen wonen en werken. Royal Huisman Shipyard, ELEQ en Agrifac gaven aan hooggeschoolde werknemers nodig te hebben, om tot de mondiale top te blijven behoren. Daarvoor richtten zij NEXT op: internationaal toptalent uit het buitenland verleiden hier te komen wonen en werken. De eerste is al aan de slag gegaan bij ELEQ.

Door de coronacrisis lagen de plannen even op een wat lager pitje. Maar inmiddels staat het Horeca College Weerribben Wieden stevig in de steigers. Vanaf dit jaar kunnen scholieren en zij-instromers er terecht voor een carrière als kok of gastheer/gastvrouw.

Theo Bouius, accountmanager van de Business Club Steenwijkerland, meldde dat vrijwel alle kavels - op één na - op Eeserwold is verkocht en dat de club samen met de gemeente op zoek gaat naar een nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein. Nog nooit in de geschiedenis van Steenwijkerland zijn zoveel bedrijfskavels verkocht als vorig jaar.