Wetland Wonen gaat woningen in Giethoorn en Blokzijl verduurzamen

Een impressie van de toekomstige situatie.

Een impressie van de toekomstige situatie. Foto: Wetland Wonen

Woningcorporatie Wetland Wonen gaat dit najaar aan de slag om het wooncomfort van 36 woningen (aan De Berken, De Wilgen, Elzen en Sportlaan in Giethoorn en Beatrixlaan in Blokzijl) te verbeteren. De woningen worden verduurzaamd en gerenoveerd.

De bewoners reageren enthousiast op de inzet van de corporatie. Een van de huurders, mevrouw Oost, uit Giethoorn geeft aan: „Ik zie wel wat op tegen de komende werkzaamheden, maar we krijgen er veel voor terug. Het wordt straks prettiger wonen. De betere isolatie bespaart mij energiekosten. En de buitenkant van de woning wordt weer mooi gemaakt, door onder andere een schilderbeurt in een nieuwe kleur.”

Verduurzaming van de woningen

Afgelopen periode zijn de huurders gevraagd of zij, tegen een huurverhoging, hun woning willen laten verduurzamen. Daarmee gaat de woning van een energielabel C of D naar A++. Om de woningen te verduurzamen moest minimaal 70% van de bewoners zich hiervoor aanmelden.

„We zijn blij te kunnen vertellen dat dit aantal zojuist gehaald is, zodat we eind dit jaar kunnen starten met het verduurzamen en renoveren van deze woningen”, zegt Marcel Timmerman, directeur-bestuurder van Wetland Wonen. De corporatie gaat de woningen verder isoleren en plaatst duurzame en energiebesparende oplossingen, zoals: HR++ glas, mechanische ventilatie, een hybride ketel en zonnepanelen.”

Ook renovatie

Naast verduurzaming worden de woningen gerenoveerd. Zo worden de woningen aan de buitenkant geschilderd, wordt het nog aanwezige asbest verwijderd, worden voegen hersteld en krijgen sommige huurders een nieuwe keuken, badkamer en/of toilet. Ook de berging wordt aangepakt en de dakgoten en dakbedekking worden vervangen.

Marcel Timmerman: „Daarmee zijn de woningen straks weer klaar voor te toekomst. Werken we aan een beter milieu. En is het fijner wonen voor de bewoners, die ook nog eens geld kunnen besparen op hun energierekening.”

Komende jaren werkt Wetland Wonen aan het verder verduurzamen van haar bestaande woningen. Zo heeft de corporatie de ambitie om haar woningvoorraad in 2050 100% minder CO2 uit te laten stoten dan vandaag.