Wie maakt de beste vegetarische burger van de Benelux? Chefs van de restaurants Bij Sem uit Oldemarkt en de Heerlijkheid uit De Bult gaan de strijd aan

Chef Arno Greefhorst van restaurant de Heerlijkheid uit De Bult doet mee met zijn vegetarische hamburger. LA Streetfood

De restaurants Bij Sem uit Oldemarkt en Heerlijkheid in De Bult doen mee aan de Best Burger Benelux competitie in Maastricht. Daar wordt beslist wie de beste hamburger maakt. Er wordt gestreden in de categorie met vlees, of vegetarisch.

Beide restaurants doen mee in de vegetarische categorie, ook wel Veggie Based genoemd. Zij moeten het opnemen tegen drie andere restaurants die ook vegetarische hamburgers maken. Heerlijkheid en Bij Sem zijn allebei van Wijnand en Alina Scherphuis. Hun derde restaurant, de Pergola in Giethoorn doet niet mee aan de wedstrijd.

Chefs Youri Potters en Dave Weldam van Bij Sem en Arno Greefhorst van de Heerlijkheid, hebben zich goed voorbereid op de wedstrijd. „Van te voren is de organisatie hier komen proeven, en zo zijn we in de top-5 beland”, legt Potters uit. „We hebben iets heel nieuws bedacht en willen deze burgers in een aangepaste vorm ook gaan serveren in het restaurant.” Hoewel hij zelf graag vlees eet, ziet hij dat de vraag naar smakelijke vegetarische gerechten toeneemt.

Dat ziet ook eigenaar Wijnand Scherphuis. „We willen daar op inspelen en vooruitlopen met heel verrassende combinaties. iets anders aanbieden dan geitenkaas.” Dat beide restaurants meedoen in dezelfde competitie is bijzonder. „Eerst kreeg ik te horen dat Bij Sem door was, en de volgende dag belde de organisatie om te vertellen dat de Heerlijkheid ook geselecteerd was. Ze was verbaasd om mij weer aan de lijn te krijgen.”, lacht hij. „Het is natuurlijk wel leuk dat die jongens tegen elkaar moeten.”

De deelnemers krijgen een half uur de tijd om zes dezelfde hamburgers uit te serveren aan de jury en een korte presentatie houden over hun hamburger. De hamburgers worden beoordeeld op het samenspel van smaken, creativiteit, uitstraling, keuze van ingrediënten en presentatie. De competitie is op 11 oktober, in het MECC in Maastricht, tijdens de BBB-horecabeurs.

Nieuws

menu