Wijngoed Havelte is meest noordelijke wijngaard voor rode wijn: 'Pas als de wijn in de fles zit, weet je hoe goed het wijnjaar is'

Peter en Winie Pels zijn de eigenaren van Wijngoed Havelte. In Europa bezitten zij de meest noordelijk gelegen wijngaard, die druiven kweekt waarvan rode wijn wordt gemaakt. Ieder jaar is het weer spannend wat het komende wijnjaar brengt.

Peter en Winie Pels hebben een wijnboerderij in Havelte.

Peter en Winie Pels hebben een wijnboerderij in Havelte. Foto: René Wiegmink

In lange rechte rijen groeien aan de Slagdijk honderden wijnplanten. Terwijl we langs de wijnstokken wandelen, laat Peter zien dat de druiven al beginnen te kleuren. Vanaf eind augustus gaan de druiven rijpen en vanaf begin oktober zal er geoogst worden. Op het terras voor zijn winkel vertelt Peter dat zij in 2005 met de wijngaard zijn begonnen. „Deze boerderij konden we van Winie’s ouders kopen, die hier vroeger een veehouderij hadden.” Omdat het houden van vee niet in Peters vakgebied lag, zocht hij een andere inkomstenbron. In boerentijdschriften las hij over wijngaarden. „Met mijn horeca-achtergrond leek me dat wel wat en na het volgen van een cursus in Wageningen ben ik een echte vakidioot geworden.”

Nieuws

menu