Wijngoed Havelte is meest noordelijke wijngaard voor rode wijn: 'Pas als de wijn in de fles zit, weet je hoe goed het wijnjaar is'

Peter en Winie Pels zijn de eigenaren van Wijngoed Havelte. In Europa bezitten zij de meest noordelijk gelegen wijngaard, die druiven kweekt waarvan rode wijn wordt gemaakt. Ieder jaar is het weer spannend wat het komende wijnjaar brengt.

Peter en Winie Pels hebben een wijnboerderij in Havelte.

Peter en Winie Pels hebben een wijnboerderij in Havelte. Foto: René Wiegmink

In lange rechte rijen groeien aan de Slagdijk honderden wijnplanten. Terwijl we langs de wijnstokken wandelen, laat Peter zien dat de druiven al beginnen te kleuren. Vanaf eind augustus gaan de druiven rijpen en vanaf begin oktober zal er geoogst worden. Op het terras voor zijn winkel vertelt Peter dat zij in 2005 met de wijngaard zijn begonnen. „Deze boerderij konden we van Winie’s ouders kopen, die hier vroeger een veehouderij hadden.” Omdat het houden van vee niet in Peters vakgebied lag, zocht hij een andere inkomstenbron. In boerentijdschriften las hij over wijngaarden. „Met mijn horeca-achtergrond leek me dat wel wat en na het volgen van een cursus in Wageningen ben ik een echte vakidioot geworden.”

Druivenrassen die speciaal zijn ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat

Peter en Winie beginnen met het planten van 1.450 wijnplanten. Inmiddels zijn dat er al bijna 2.500. Het zijn druivenrassen, die speciaal zijn ontwikkeld voor het Nederlandse klimaat. Met minder zonuren bereiken ze hetzelfde resultaat. In 2005 was Wijngoed Havelte de meest noordelijk gelegen wijngaard in Europa. Inmiddels zijn er een paar wijngaarden in Friesland, Groningen en Denemarken bijgekomen, maar Wijngoed Havelte is nog steeds de meest noordelijke wijngaard voor rode wijn. Wijnproducent Stan Beurskens van Sint Martinus uit het Zuid-Limburgse Vijlen maakt wijn van de druiven van Wijngoed Havelte. Deze wijn is te koop bij Wijngoed Havelte, maar ook bij Albert Heijn, slijterijen en restaurants in de regio.

‘Er komt nog een prosecco bij’

In de schuur, waar vroeger varkens en kalveren huisden, heeft Peter een winkel. „We verkopen Havelter Rood en Havelter Wit”, wijst hij aan. Verder heeft hij de champagnevariant Havelter Bruut en Havelter Grijs gemaakt van de witte druif Pinot Gris. Havelter Grijs Hout tenslotte is gerijpt in houten vaten, waardoor deze wijn een lichte houtsmaak heeft gekregen. Peter voegt komende week nog een prosecco toe aan zijn wijnassortiment. „We moeten het etiket nog ontwerpen, maar waarschijnlijk krijgt die de naam Havelter Parel.” Hij wijst ook nog even op de olijfolie uit Italië en cranberryproducten, die hij te koop aanbiedt. Zijn poging om zelf cranberry’s te kweken is nog niet goed gelukt. Dat wil hij dit jaar op een veld naast de wijngaard opnieuw gaan proberen.

Zilveren medailles

De wijnen van Wijngoed Havelte worden volgens Peter door consumenten goed gewaardeerd. „Is deze wijn echt in Nederland gemaakt?” krijgt hij vaak te horen. Ook bij de vakjury van de Wijnkeuring der lage landen valt de wijn in de smaak. „We hebben afgelopen jaren meerdere zilveren medailles gewonnen en hebben ook dit jaar onze wijnen ingestuurd. We wachten nog op een gouden medaille”, zegt Peter ambitieus. Zijn geheim is de uitgekiende kweekmethode, die hij na veel leren en uitproberen heeft ontwikkeld. „We knippen trossen eraf, zodat alle voedingsstoffen naar de overgebleven trossen gaan en zo de beste druiven ontstaan”, legt hij uit. De goede kwaliteit dankt hij ook aan het feit dat de wijnplanten ouder en sterker zijn geworden. Schimmels en ongedierte maakt hij onschadelijk met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. De muizen in de wijngaard worden door de katten gevangen.

Spannend

Ondanks alle goede zorg is het ieder jaar weer spannend voor Peter en Winie wat het komende wijnjaar hen brengt. Of dit jaar een goed wijnjaar is, kunnen zij nu nog niet zeggen. „Pas als de wijn in de fles zit, weet je hoe goed het wijnjaar is. Tot nu toe gaat het goed met de druiven, maar een spreeuwenzwerm, windhoos of hagelbui kan in korte tijd de oogst vernietigen”, legt Peter uit. Hij herinnert zich verder dat in voorgaande jaren woelmuizen wortels opvraten en onverwachte nachtvorst de druiven beschadigde. Om dat laatste probleem te tackelen heeft hij in een beregeningsinstallatie en weerstation geïnvesteerd. „Daarvoor reed ik ’s nachts voortdurend met mijn tractor door de wijngaard om wind te maken”, zegt hij lachend.


Naast de verkoop van wijnen kun je op Wijngoed Havelte ook terecht voor wijnproeverijen, rondleidingen of workshops. Logeren kan in de B&B en een ruimte is ook af te huren voor een vergadering of bijeenkomst. Voor meer informatie en openingstijden: www.wijngoedhavelte.nl .