Wilfred Grootenhuis geeft dirigeerstokje door: Frank Ritsema nieuwe dirigent van Fanfare De Wieden

Vanaf september is Frank Ritsema (34) de nieuwe dirigent van Fanfare De Wieden. Wilfred Grootenhuis draagt het dirigeerstokje aan hem over.

Wilfred Grootenhuis draagt het dirigeerstokje over aan Frank Ritsema.

Wilfred Grootenhuis draagt het dirigeerstokje over aan Frank Ritsema. Foto: Frens Jansen

Voor Fanfare De Wieden is Frank Ritsema geen onbekende. Hij is al instructeur van de slagwerkgroep en was een jaar dirigent van Onderling Genoegen in Wanneperveen. Na de samenvoeging met Crescendo en Giethoorns Fanfare in 2014 leidde hij nog twee repetities van Fanfare De Wieden. Omdat de fanfare de donderdag als nieuwe repetitieavond koos en Ritsema daarop niet beschikbaar was, kon hij dat niet voorzetten. Inmiddels is de Dalfsenaar op de donderdagavond weer vrijaf en kan hij de ontstane vacature invullen. Volgens bestuurslid Janno de Boer reageerden de leden enthousiast op zijn benoeming en zien zij hem als een goede opvolger van Grootenhuis. „We kennen hem al lang en weten wat hij in zijn mars heeft.”

Clubgevoel

Ritsema vertelt dat hij in september rustig wil beginnen. „Na de lange coronatijd wil ik er voor zorgen dat de sfeer en het clubgevoel terugkomt. Eerst gaan we weer een goede basis leggen en van daaruit werken aan de klank, balans en zuiverheid.” Ritsema hoopt daarna weer toe te kunnen werken naar de eerste concerten en wellicht een festival. De coronamaatregelen schrijven trouwens nog wel voor dat de muzikanten voorlopig nog anderhalve meter afstand moeten houden tijdens de repetities. Een paar wensen heeft Ritsema ook nog. „Het geluid in de zaal van De Wanne klinkt te mooi om goed te kunnen repeteren, die zou ik met doeken droger willen maken.” Ook wil hij zich er sterk voor maken dat het ledental nog wat groeit. „We moeten het met elkaar doen, of je nou de derde triangel bespeelt of de dirigent bent, iedereen is even belangrijk,” benadrukt hij daarbij.

Opbouw

Grootenhuis vertelt dat hij afscheid van de fanfare gaat nemen omdat het volgens hem tijd voor verandering is. De Assenaar beleefde vanaf 2014 zeven roerige jaren bij de fanfare. „Alles stond in het teken van de grote opbouw,” zegt hij. Daarmee bedoelt de dirigent het samengaan van de drie fanfares. „Ik heb mijn best gedaan om van drie muziekverenigingen één geheel te smeden; muzikaal en qua cultuur.” Terugblikkend vindt hij de behaalde eerste prijs op een concours in 2018 in Zutphen een mooi hoogtepunt. Het voorjaarsconcert van 2017 in Wanneperveen noemt hij een markeringspunt in de geschiedenis van de fanfare. Hier presenteerde het orkest haar nieuwe herkenningsmelodie: het door Thom Zigterman geschreven muziekstuk Trifesta. De Fanfaremars zette Grootenhuis zelf opnieuw op papier. Deze klassieker speelde het orkest tijdens de Gondelvaart in Giethoorn.

Afscheid

Aan zijn opvolger wil Grootenhuis graag meegeven dat hij vooral door moet blijven gaan met bouwen. „We hebben veel geïnvesteerd en een stabiel orkest gecreëerd.” Ritsema belooft dat hij deze woorden ter harte zal nemen. Bestuurslid Johan van Dalen zegt nog dat het hem spijt dat de fanfare Grootenhuis geen afscheidsconcert kan aanbieden. Zelf had Grootenhuis ook graag met een knaller zijn tijd bij De Wieden af willen sluiten, maar hij vindt het allerbelangrijkste dat de leden weer mogen samenkomen om te spelen. Op de repetitieavond van 8 juli stond hij voor het laatst voor de fanfare. Daar kregen de leden de gelegenheid om afscheid van hem te nemen. „Met Wilfred hebben we mooie jaren beleefd, waar we tevreden op terugkijken. De toekomst met Frank zien we in vertrouwen tegemoet,” besluit Van Dalen.