Wilgen knotten met boswachters De Wieden in Wanneperveen

Natuurwerkochtend waarbij wilgen geknot worden. Foto: Natuurmonumenten.

Boswachters in De Wieden gaan drie vrijdagen lang wilgen knotten. De bomen worden gereed gemaakt voordat het broedseizoen van start gaat. Deze natuuractiviteit vindt plaats op 25 februari, 4 maart en 11 maart.

De dikke taken van de wilgen worden weggezaagd, de rest van de boom blijft behouden. Zo blijven er voldoende sapstromen achter, waardoor de boom zich sneller herstelt en eerder in blad raakt. Hoewel de nieuwe manier van knotten de gemoederen esthetisch gezien behoorlijk bezighoudt, vormt het voor vroeg vliegende insecten een bron van voeding. Denk aan hommels en honingbijen, zij profiteren van de vroege wilgenkatjes. Naast dat er maar liefst 450 insectensoorten verbonden zijn aan een wilg, biedt deze boom ook onderdak aan vogels, planten, mossen, paddenstoelen en andere organismen.

Het knotten is een flinke klus, daarom kunnen de boswachters wel wat hulp gebruiken. Wil je meehelpen knotten? Meld je aan via: https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-wieden/agenda/help-mee-wilgen-knotten-de-wieden . De boswachters ontvangen je graag om 9.30 uur bij Natuurmonumenten De Wieden aan de Ronduite in Wanneperveen. De veldactiviteit duurt tot 14.00 uur. Er kunnen 5 personen meedoen per keer.

Nieuws

menu