Winteravondshow met koeien en een veiling voor het goede doel in Wanneperveen, met de uitslagen

De koeien en hun begeleiders laten zich van hun beste kant zien tijdens de Winteravondschow van de veetentoonstelling in Wanneperveen. Foto: Aangeleverd

Meer dan 1200 bezoekers bezochten vrijdagavond de koeiententoonstelling van Zuidwesthoek tijdens de Winteravondshow in Wanneperveen. De koe New Moore Fitz 103, van de familie Withaar-Prent uit Nijeveen mag zich algemeen kampioen noemen. De beste boerenkoe kwam uit de stal van de familie Bloemhof uit Punthorst. Tijdens de veiling werd er een prachtig bedrag opgehaald, waarvan een deel naar de Stichting Wensambulance Noord gaat.

De Winteravondshow van de Zuidwesthoek bij Pieter van der Linde in Wanneperveen zag er bij aankomst indrukwekkende uit: alle machines die normaal in de loods staan waren buiten neergezet. Door de vorst was parkeren op het weiland geen probleem.

„Opnieuw had de keuring in Wanneperveen een hoog niveau voor een lokale keuring. Bijna hoger dan de vorige keer”, zegt bestuurslid Jeanet Brandsma. „Vooral de oudere koeien waren indrukwekkend.”

Als eerste waren er twee rubrieken met vaarzen, die er allemaal heel best voor stonden vind het bestuurslid. „Ook de vaarzen achteraan in de rubriek waren van zeer goede kwaliteit.” De vaars Giessen Charity 253 van Theo van Vliet werd kampioen. Charity stond er prachtig voor met een fantastisch uier was het oordeel. Deze dame was een paar weken geleden op een landelijke keuring ook al kampioen geworden.

De kampioen voor de middenklasse was De Wieke Undenied-Eve (vader: Our-Favorite Undenied) van de familie Koster uit Koekange. Een bekende fokstal, waar nog maar een beperkt aantal koeien staan. Eve werd rondgeleid door Danique Koster, kleindochter van Gerrit Koster. Danique is een zeer enthousiaste deelnemer in het koeien showcircuit. Bij de oudere koeien werd New Moore Fitz 103 (vader: Toc-Farm Fitz ) verassend kampioen, ze versloeg daarmee de kampioen van de in november gehouden landelijke keuring, Mattenhof Ghardaia (vader: Walnutlawn Solomon) van familie Schoonhoven uit Noordeinde. De rubriek oudere koeien was van extreem hoog niveau. De beide laatsten werden ook Algemeen Kampioen en Reserve.

Naast de koeien waren er ook kalveren en pinken, die door de jeugd werden voorgebracht. De kalveren werden niet alleen beoordeeld op hun exterieur, maar ook hoe de dieren voorgebracht worden en hoe netjes de kalfjes geknipt en gewassen waren. „Het is de kweekvijver om het enthousiasme voor de kalfjes bij te brengen. De allerjongste kinderen waren 5 jaar en lieten hun kalfjes zien. Soms zijn de kalveren zelfs nog groter dan de kinderen”, zegt Jeanet Brandsma. De 6-jarige Noah van Eerde uit IJhorst is kampioen bij de jongsten geworden met Lena 138 . Evelien Bloemhof van 16 jaar mocht de beker voor de oudere kinderen mee naar haar huis in Punthorst nemen.

Het mooiste jonge kalfje Sientje 3554 werd door Maarten de Groot (eigenaar Melkveehouderij Plender, Kamperveen) begeleid. Het mooiste ouder kalf was Joekel 526 – ’n echte joekel’ volgens de jury. Het kalfje was voorgebracht door de stand-in van Irene de Jonge, die na het voorbrengen ziek naar huis was gegaan. De eigenaar van het kalfje is familie Rooze-ten Oever uit Ruinerwold.

In de pauze was een veiling waar diverse spermarietjes van stieren werden geveild. De grootste veilingkavel was een topkalf van Theo van Vliet. Het kalfje bracht 2200 euro op. Een gedeelte hiervan is voor WensAmbulance Noord Nederland. Een ander bijzonder veilingstuk was de grootste borrelplank van Nederland. Aangeboden door Visscher Holland uit Steenwijk. Een tafel van 4 meter met verstelbaar onderstel vol met borrelhapjes werd geveild voor maar liefst 875 euro. „We vinden het belangrijk dat de Zuidwesthoek op deze manier ieder jaar een goed doel kan ondersteunen.”, zegt het bestuurslid.

Uitslag van de keuring

Kalveren

Kampioen toiletteren en voorbrengen jong: Noah van Eerde (cat nr 5),

Reserve kampioen jong: Fayenn Knol (cat nr 10),

Kampioen toiletteren en voorbrengen oud: Evelien Bloemhof (cat. nr 25),

Reserve kampioen oud: Feline Klunder ( cat. nr 21).


Kampioen exterieur jong: Sientje 3554, vader: Julandy (cat. nr 12), eigenaar: Melkveehouderij Plender uit Kamperveen,

Reserve kampioen exterieur jong: Bertha 139 vader: Delta Endless (cat. nr 4), eigenaar: Mts. Boesenkool-Hol uit Rouveen,

Kampioen exterieur oud: Joekel 526, vader: onbekend (cat. nr 16), eigenaar: R.P.R. Rooze uit Ruinerwold,

Reserve kampioen exterieur oud: TwenteDairies S.P. Melanie, vader: Vdr Shakespeare (cat. nr 19), eigenaar: H. + G. Smit-Delfsma uit Havelte.


Pinken

Kampioen exterieur pinken: Sidekick Emeraude, vader: Walnutlawn Sidekick, (cat. nr 37), eigenaar: A.A.M. Verwaijen uit Hijken,

Reserve kampioen exterieur pinken: Rozie 17, vader: Broekhuizen Bart (cat. nr 30), eigenaar: R.P.R. Rooze uit Ruinerwold.


Vaarzen

Kampioen: Giessen Charity 253, vader: Lindenright Moovin (cat. nr 47), eigenaar: T. van Vliet uit Nieuwlande,

Reserve kampioen: Ar-Type Kobah, vader: Croteau Lesperron Unix (cat.nr 55), eigenaar: Noorder-ARGH Holsteins uit Noordeinde.


Jonge koeien( middenklasse)

Kampioen: De Wieke Undenied-Eve, vader: Our-Favorite Undenied (cat. nr 74), eigenaar: Mts G. + K. Koster uit Koekange,

Reserve kampioen: New Moore Tedbu 463, vader: De Rith Tedbull (cat. nr 81), eigenaar: Mts. Withaar-Prent uit Nijeveen.


Oudere Koeien

Kampioen: New Moore Fitz 103, vader: Toc-Farm Fitz (cat. nr 87), eigenaar: Mts Withaar- Prent uit Nijeveen,

Reserve kampioen: Mattenhof Ghardaia, vader: Walnutlawn Solomon (cat. nr 92), eigenaar: Noorder-ARGH Holsteins uit Noordeinde,


Algemeen kampioen Zuidwesthoek 2022

New Moore Fitz 103, vader: Toc-Farm Fitz (cat. nr 87), eigenaar: Mts Withaar- Prent uit Nijeveen.

Reserve algemeen kampioen Zuidwesthoek 2022

Mattenhof Ghardaia, vader: Walnutlawn Solomon (cat. nr 92), eigenaar: Noorder-ARGH Holsteins uit Noordeinde.

Nieuws

menu