Woldberg heeft een landelijke primeur. Het eerste bos met een koolstofcertificaat is daar vorig jaar aangelegd

De aanleg van het bos. Foto: Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer heeft voor het eerst in Nederland de koolstofvastlegging van een nieuw bos laten certificeren. Het gaat om een voormalige akker van 4,2 hectare langs het Belvédèrepad tussen Baarsweg en Bergwerg aan de noordkant van de Woldberg. Vorige winter is daar gevarieerd jong bos aangeplant met onder andere eik, beuk, linde, esdoorn, hazelaar en noot.

Voor het mengen van veel boomsoorten is het bos beter bestand tegen het veranderende klimaat. Dit bos zal in de loop van de komende 100 jaar ruim 3.500 ton CO2 vastleggen. Het is voor het eerst in Nederland dat er koolstofcertificaten worden verstrekt voor het aanplanten van nieuw bos.

Financieren van nieuw bos in Nederland

De certificaten worden door Stichting Buitenfonds overgedragen aan een bedrijf dat zo werkt aan een verkleining van zijn CO2-footprint. In ruil daarvoor betalen zij de aanleg en jarenlang beheer van het bos. Frank van Hedel van Buitenfonds: ‘We zien de afgelopen jaren al veel interesse vanuit het bedrijfsleven om te helpen met de financiering van nieuw bos in Nederland. Met de mogelijkheid om hier ook koolstofcertificaten voor terug te krijgen, hopen we dat het realiseren van nieuw bos een extra impuls zal krijgen.’

De certificaten zijn toegekend door de Stichting Nationale Koolstofmarkt. „Deze stichting is een resultaat van de in 2017 gesloten Green Deal Nationale Koolstofmarkt, waarin twee ministeries samen met 18 marktpartijen besloten de mogelijkheden te onderzoeken voor een binnenlandse vrijwillige koolstofmarkt, waar koolstofcertificaten worden verhandeld. Op deze manier kan iedereen die een bijdrage wil leveren aan het tegengaan van de klimaatcrisis, certificaten kopen en daarmee de aanleg van nieuwe natuur in Nederland stimuleren”, vertelt Van Hedel.

Het eerste bosproject in Nederland

Het bos bij de Woldberg het eerste bosproject in Nederland dat certificaten heeft ontvangen van de stichting. Eerdere projecten waar koolstofcertificaten voor zijn uitgegeven betroffen andere vormen van klimaatoplossingen zoals het winnen van warmte uit rioolwater en het vernatten van veengebieden.

Nieuws

Meest gelezen