Woldschool sluit haar deuren, maar niet voor een 'nostalgische toer' in het schoolgebouw: 'Er zijn prachtige verhalen te vertellen'

De Woldschool in Steenwijkerwold sluit op woensdag 7 juli om 11.45 uur definitief haar deuren. Aan een lange onderwijsgeschiedenis komt daarmee een einde. Leerlingen en leerkrachten hebben voor het komende jaar onderdak gevonden.

De Woldschool in Steenwijkerwold sluit de deuren.

De Woldschool in Steenwijkerwold sluit de deuren. Gerrie van der Hogen

Het afscheid van de school wordt een week eerder, op 30 juni tussen 13.00 uur en 15.00 uur opgeluisterd met een middag waarop oud-leerlingen en oud-leraren nog eens naar binnen kunnen. „We noemen het onder de leerkrachten al een soort ‘Tour du Nostalgie’”, glimlacht Nicole Kamies.

Plannen voor een grootser afscheid waren er wel. „Maar vanwege corona kwam en komt het er niet van. We leggen hier die middag spulletjes van vroeger neer. Misschien ligt er nog een oud schrift of knutselwerk van iemand. Ze kunnen dus echt nog even nostalgie snuiven”, zegt Kamies.

Ja-woord op het plein

Na meer dan zestig jaar onderwijs in de school zijn er veel verhalen te vertellen. „Laatst stond hier een koppel op het plein. Bleek dat ze hier elkaar eerder onder het afdakje het ja-woord hebben gegeven. Er zijn prachtige verhalen en we gunnen de mensen de kans om ze hier nog een keer op te halen. Hoeveel mensen er komen weten we niet, maar we staan klaar met een hapje en een drankje.”

Toen bekend werd dat de Woldschool – één van de drie basisscholen in Steenwijkerwold – ging sluiten, moesten leerlingen en leerkrachten op zoek naar een nieuw onderkomen. Kamies: „Alle leerlingen hebben een nieuwe plek gevonden. Grotendeels hier in Steenwijkerwold, anderen gaan naar Steenwijk.” Voor het personeel was het tot vorige week spannend. „De sluiting is gewoon jammer, heel naar. Maar we blijven allemaal in dienst met een andere baan bij Stichting Op Kop. Niemand hoeft er gedwongen uit, we hebben een hele fijne werkgever.”