Zalmpasen in Blankenham tegen MS als voorproefje op de beklimming van de Mont Ventoux in Frankrijk

Het team van Blankenham klimt tegen MS gaat dit jaar voor de zesde keer de Mont Ventoux op. Foto: Aangeleverd

Het zou al bijna traditie kunnen worden genoemd dat Blankenham zich inzet voor het onderzoek naar de oorzaak van Mutiple Sclerose, MS. Met een team van lopers, hardlopers en fietsers beklimmen ze op tweede pinksterdag de Mont Ventoux om geld in te zamelen en organiseren zij activiteiten zoals zalmpasen, op 8 april.

Het is het zesde jaar dat het team zich voorbereidt op de beklimming van de beroemde berg in Frankrijk, met bijnamen als de Kale Berg en de Reus van de Provence. Het uiteindelijke doel is een MS-vrije wereld. Het team in Blankenham is een initiatief van Rob en Jantina de Jonge. Beiden kennen zij de gevolgen van MS van dichtbij in hun familiekring.

Het team heet ’Blankenham klimt tegen MS’ en is aangesloten bij de stichting MoveS . De stichting is ontstaan uit mensen die zich allemaal belangeloos inzetten als vrijwilliger omdat zij, net als Rob en Jantina de Jonge, familie, vrienden of bekenden hadden of hebben met MS. Zij hebben van dichtbij meegemaakt wat de ziekte gevolgen zijn van de ziekte.

Zalmpasen

Voordat het team op tweede pinksterdag de berg in Frankrijk gaat trotseren is het zalmpasen in Blankenham. De zaterdag voor pasen, op 8 april, is er de jaarlijkse verkoop van door Smokey and the Grillbandits warm gerookte zalm aan de Kuinderweg in Emmeloord. „Daar kunnen mensen zelf hun bestelling afhalen, maar we bezorgen ook thuis”, legt Rob de Jonge uit. De actie is populair. „Mensen vroegen mij al of we ook dit jaar weer zalm gingen verkopen.”

Daarnaast zijn er ook verse in roomboter gebakken stroopwafels te koop van Eurofoodgroup uit Kampen en het ambachtelijk gebrouwen Klinkert Bier uit Blokzijl. „Het zijn allemaal regionale producten waar we erg trots op zijn”, zegt Rob de Jonge enthousiast. „We hebben flyers verspreid en er is de Facebookpagina Blankenham klimt tegen MS . Daar kunnen tot 3 april de bestellingen worden gedaan. Het zou toch super zijn als de hele regio voor het goede doel gerookte zalm, een bierpakket en stroopwafels bestelt die ook nog eens afkomstig zijn uit onze eigen regio.”

Mont Ventoux bedwingen

De beklimming van de Mont Ventoux is het grootste jaarlijkse evenement om geld voor het onderzoek naar de oorzaak van MS op te halen. Het wordt dit jaar voor de 11 e keer gehouden en is op tweede pinksterdag, 29 mei. Honderden mensen bedwingen die dag lopend, hardlopend of fietsend de berg. „Het is lastig om om geld te vragen, dus als tegenprestatie voor de donaties beklimmen we de berg. Al het opgehaalde geld wordt gebruikt voor onderzoek naar de oorzaak van MS. Via de website van moves.ms is het team Blankenham Klimt tegen MS te vinden om te doneren.


Nieuws

menu