Zaterdag 19 en zondag 20 maart: ‘Tjalkendagen’ in Haven Vollenhove met historische schepen

Op zaterdag 19 maart houden de Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig hun jaarlijkse Tjalkendag in Vollenhove.

Op zaterdag 19 maart houden de Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig hun jaarlijkse Tjalkendag in Vollenhove. Foto: Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig

Op zaterdag 19 maart houden de Noorderschippers van de Vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig hun jaarlijkse ‘Tjalkendag’. Dat zou al in 2020 gebeuren maar corona gooide roet in het eten. Zo’n vijftien historische schepen van verenigingsleden komen naar Vollenhove.

Waaronder het ruim 50 meter lange verenigingsschip, de Terra Nova. Het is een prachtige ‘luxe motor’, gebouwd in 1929. De schepen komen op vrijdag aan en zijn vanaf dan te bewonderen in de Haven. Op zaterdag hebben de schippers hun eigen programma aan boord van de Terra Nova.

De dag, die elk jaar in een andere stad plaats vindt, wordt geopend door de gastheer van 2022: locoburgemeester Tiny Bijl van Steenwijkerland. In het ochtendprogramma bezoeken de deelnemers Royal Huisman. In het middagprogramma vertelt Henk de Vries van het Stadsmuseum Vollenhove over de stad, de visserij en de Zuiderzee, gevolgd door een stadswandeling.

Zondag is Publieksdag

De zondag is speciaal voor belangstellenden uit Vollenhove en omgeving. Zij worden om 11.00 uur aan boord van de Terra Nova ontvangen met koffie of thee. Frits Veldmeijer van de Noorderschippers vertelt over varend erfgoed in Nederland. Henk van Heerde zal zijn lezing over Vollenhove aan de Zuiderzee herhalen. En natuurlijk is er een stand met maritieme boeken en materialen.

De Publieksdag zondag is gratis toegankelijk.